Clinton már a végső győzelemre készül

2008.03.06. 12:00
392 hozzászólás

A keddi ohiói győzelem lendületével Clinton stábja már a végső győzelem stratégiáján dolgozik. Bár a szerdai beszámolók alapján ismét Clinton tűnik a demokrata jelölés fő esélyesének, a valóságban azért nekik van kevesebb esélyük a végső sikerre.

De valóban lényegesen több, mint az ohiói és texasi győzelem előtt volt. A New York Times beszámolója szerint Clintonék most abban bíznak, hogy a keddi diadal már szombaton és a jövő kedden kamatozhat, azt remélik, hogy megakadályzohatják Obama sikerét a wyomingi kaukuszon és a mississippi választáson.

A két államban alapvetően Obama számít esélyesnek, hiszen a kaukuszokat a nevadai kivételével mind megnyerték, Mississippi meg déli államként, jelentős fekete lakossággal kedvezőbb terep a számukra. De Mississippiben ugyanúgy problémát jelenthet nekik a fehér szavazók látens rasszizmusa, mint Ohióban. És szembe kell nézniük egy újabb nehézséggel is.

Azzal, hogy a hátralevő demokrata előválasztásokat nagyban befolyásolhatják a republikánus szavazók. Mivel az ő versenyük már eldőlt, a párt konzervatív bázisa - ami főleg délen erős - akár meg is tréfálhatja a demokratákat. A konzervatív megmondóemberek máris arra biztatják híveiket, hogy szavazzanak Hillary Clintonra, hiszen ezzel a végsőkig elhúzodhatna a demokrata előválasztás, garantált lenne a civakodó jelölőgyűlés, és akár azt is elérhetik, hogy a számukra, megosztó jellege miatt mindenképpen kellemesebb Clinton legyen a demokraták jelöltje az őszi választáson.

Hogy a konzervatívok terve működhet-e, azt már a jövő kedden megtudhatjuk. Mindenesetre az, hogy a 2005-ös népszámlálási adatok szerint az állam teljes népességének 37,24 százaléka afroamerikai, Obama elsöprő győzelmét valószínűsíti, Clintonnak már az is siker lenne, ha mérsékelni tudná riválisa győzelmét.

De Clinton és stábja nem is Mississippiben akar nyerni. Alapvetően már most az április 22-i pennsylvaniai előválasztásra készülnek, hiszen a demográfiailag Ohióra hasonlító államban egyértelműen ők az esélyesek. Márpedig, ha ott nyernek, azzal akár Indianát és Észak-Karolinát is megszerezhetik. Márpedig a három államban összesen 426 küldöttről döntenek, ha ezek többségét meg tudják szerezni, behozhatják jelenlegi hátrányukat. És akkor már csak a szuperdelegáltakat kell megpuhítani.

Vagy, másik lehetőségként, el kell érniük, hogy a túl korai előválasztások miatt kizárt michigani és floridai küldöttek is beülhessenek a kongresszusra. (A történet röviden: A 2004-es tapasztalatok után, amikor gyakorlatilag minden eldőlt a januárban előválasztó államokban, az összes állam igyekezett a lehető legkorábbi időpontra előhozni saját szavazását. A Demokrata Párt szabályzata szerint a kivételezett Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina kivételével februárnál korábban egyik állam sem rendezhetett volna előválasztást, Michigan és Florida mégis előrébb hozta, ezért a párt megfosztotta az államokat a küldötteiktől. Mostanra kiderült, hogy a döntés teljesen elhibázott volt, hiszen eddig a legizgalmasabb választási nap a március 4-i volt.)

Clinton stábja egyelőre hivatalosan elutasítja azt a felvetést, hogy a két államban megismételjék az előválasztásokat, ragaszkodnak a januári előválasztások elismertetéséhez. De a Times beszámolója szerint egyre több kampánymunkás érvel a megismételt szavazás mellett, bízva abban, hogy Floridában a nők, a latinók és a zsidók, Michiganben pedig a szervezett munkásság ellensúlyozhatja Obama előnyét a fiatalok és a feketék körében.

A Demokrata Párt helyi szervezetei mindkét államban nyitottak a megismételt választásra. Michiganben úgynevezett tűzoltósági szavazást tartanának, ez annyiban különbözik a normális, államilag szervezett előválasztástól, hogy kevesebb szavazókörben, rövidebb ideig lehet választani. A floridai demokraták már finnyásabbak, ők három feltétel teljesüléséhez kötik az újbóli megmérettetést. Hogy a választáson mindkét jelölt elinduljon, hogy a Demokrata Párt finanszírozza a megismételt szavazást, és hogy azon minden floridai demokrata, így a tengeren túl szolgálatot teljesítők is részt vehessenek. Karen Thurman helyi pártelnök szerint egyelőre nem kaptak olyan javaslatot, ami mindhárom követelménynek megfelelne.

De nem is biztos, hogy Clintonnak szüksége van a két állam szavazataira a győzelemhez. Mint láttuk, ledolgozhatja még hátrányát a kötött delegáltak körében, de még ha nem is, akkor is meggyőzheti a szuperdelegáltakat arról, hogy a kulcsfontosságú demokrata államokban és a választások kimenetelét eldönteni képes Floridában és Ohióban aratott győzelmei miatt őt támogassák.

A Clinton-tervnek egy szépséghibája van. Obamáék februárban kiszivárogtatott, eddig meglepően pontosnak bizonyuló stratégiája (a táblázat innen letölthető) alapján eddig minden a számításaik szerint alakult. Ohió Rhode Island és Texas elvesztésével is számoltak, ahogy számolnak Pennsylvania, Nyugat-Virginia és Kentucky elvesztésével is. Így valóban az lehet a döntő, hogy mi lesz a végeredmény Indianában és Észak-Karolinában, ahol azért joggal számíthatnak győzelmekre Illinois és a szintén Obama-bázis Dél-Karolina közelsége miatt.