Obama megőrül Obamáért

2008.03.07. 19:20
20 hozzászólás

Korábban már megírtuk, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban kialakult Obama-mánia Európába és a világ számos pontjára átgyűrűzött. Kétség sem férhet azonban ahhoz, hogy a névazonosságnak köszönhetően leginkább egy japán kisvárost kerítette hatalmába az őrület: Obamában Barack Obama feliratú pólókat árulnak a boltok, obamás szendvicseket esznek az utcán, és Obama-sütiket szolgálnak fel obamás evőpálcikával az éttermekben.

Obama lakosai már az előválasztás kezdetétől együtt izgulnak a falu névrokonáért, és Barackkal együtt élik meg a győzelmeket és a vereségeket is. Az egyébként álmos kisváros lakosai a Hillary Clintonnak kedvező keddi eredmények láttán éppen ezért a hét második felében összegyűltek, hogy közös énekléssel és tánccal vidítsák fel egymást és Barackot. A lakosok szinte kivétel nélkül "Szeretlek Obama!" feliratú színes pólókat és fejpántokat viseltek, miközben "Obama, Obama, Obama" kiáltásokat hallattak és buzdító dalokat énekeltek.

A településen azt remélik, hogy ha Obama megnyeri az elnökválasztást, akkor a japán Obama is reflektorfénybe kerül, és rengeteg turista érkezik majd a világ minden pontjáról. Egyébként már az előválasztás miatt is kedvelt úti cél lett a kisváros, amiért a lakosok teljesen a szívükbe zárták az illinois-i szenátort. "Nagyon hálásak vagyunk Obamának, és a legjobbakat kívánjuk neki” - mondta mosolyogva a település turizmusért felelős vezetője.

Egyébként már az illinois-i szenátor is tudomást szerzett az obamai őrületről: a héten levelet küldött a városvezetőknek, amiben megköszönte Toszio Murakami polgármesternek a korábban ajándékba küldött obamás evőpálcikákat és japán szerencsetalizmánt. Murakami polgármester a levél kapcsán elmondta, hogy egy nap szívesen látná személyesen is a demokrata elnökjelöltet a településen. "Obama, köszönjük a leveledet. Itt mindenki téged támogat" - mondta. "Mind azt reméljük, hogy megnyered az amerikai elnökválasztást és valamikor felkeresed Obamát."