Ha a kínaiakon múlna Hillary lenne az elnök

2008.04.07. 13:58

A demokrata elnökjelöltek körüli felhajtás a világ egyre több országába gyűrűzik át, és ugyan korábban szinte minden bemutatott országban Barack Obama vezetett, de a Wall Street Journal egyik cikkében ezúttal már Hillary Clintont preferáló országok is előkerültek. A poszt végén található szavazásokban most az Index olvasói is véleményt nyilváníthatnak a kérdésben, és még Jon McCain egyébként ritkán hangoztatott középső nevére is fény derül.

Az USA-hoz közeli Mexikóban az egyik rádió hallgatói 65-34 arányban választották Clintont Obamával szemben, ugyanakkor Hillary a lap szerint a férje elnöksége alatt kötött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménynek köszönheti nagyarányú elfogadottságát. Kínában is Bill Clinton kereskedelmi politikájával magyarázzák Hillary előnyét, amihez azért Obama ismeretlensége is hozzájárulhat. „Nem sokat tudok Obamáról. De azt szeretném, ha Hillary nyerne, mert a férje nyolc éves elnöksége alatt erős volt az amerikai gazdaság” - mondta egy kínai vállalat vezetője a lapnak. Egyelőre Izraelben sem előlegeztek meg sok bizalmat a szerintük kevéssé ismert Obamának, az ország korábbi amerikai nagykövete például „Ki vagy te, Barack Obama?” címmel írt cikket az egyik újságban.

Az már február végén kiderült egy felmérésből, hogy Európában a franciák, a németek, az olaszok és a spanyolok is Obamát választanák, egyedül a britek tartanak ki Hillary mellett. Németországban különösen népszerű az illinois-i szenátor, akit már számos cikkben és könyvben is a Berlinben kedvelt John F. Kennedyhez hasonlítottak. Az öreg kontinensen kívül részben egy azonos nevű kisváros rajongásának köszönhetően Japánban is megőrülnek Obamáért, Indonéziában pedig büszkék, amiért országukban töltötte a gyerekkorát. A Wall Street Journal szerint Afrikában is mindenképpen őt választanák, Kenyában például - ahonnan Obama apja származik - már a kocsmában is csak „Obama” néven kérik a helyi Senator sört.

A korábbi szavazásunk a demokrata oldalon Obama meggyőző fölényével zárult (61 százalék, szemben Hillary 25 százalékával), ugyanakkor ebben még az összes jelöltre lehetett szavazni mindkét oldalon, éppen ezért a republikánusoknál például Rudy Giuliani nyert 31 százalékkal, a 25 százalékkal második McCain előtt. Azóta alaposan letisztult a verseny, ezért most újabb szavazást indítunk. Először arra vagyunk kíváncsiak, hogy a két demokrata jelölt közül melyik a népszerűbb, a második és harmadik pollból pedig az is kiderül majd, hogy milyennek látják olvasóink Clinton vagy Obama esélyeit a külföldi felmérésekben rendre vezető McCainnel szemben.