Átrajzolnák a térképeket az elnökjelöltek

2008.04.08. 18:00
57 hozzászólás

Az amerikai elnökválasztás nem közvetlen választás, a szavazók államonként bizonyos számú, összesen 538 elektort választanak. Az elektorok elvileg kötött mandátumúak - gyakorlatilag nem, 2004-ben , ők döntik el végül, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke. Részletesen most nem mennék bele a választási rendszer leírásába, inkább nézzük, hogy melyik jelölt melyik államokban készül kampányolni novemberig, magyarán nézzük a stratégiákat.

Kiindulásként nézzük meg a 2004-es választási eredményeket.

 

 

A 2004-es választási térkép már csak azért is jó kiindulási alap, mert megfelel a sztereotípiáknak. A keleti és a nyugati part a demokratáké, a dél és a közép a republikánusoké. A 2000-es és a 2004-es választás is Floridán és Ohión múlt.

Most viszont a két nagy párt három olyan jelölttel van versenyben, akik akár alaposan át is rajzolhatják a megszokott elektori térképet. A legnagyobb változtatásokra Barack Obama és John McCain lehet képes, Clintonék kampánystábja meg abból indul ki, hogy jelöltjük eddig jól szerepelt a népes államokban, azaz megszerezheti az előző két választást eldöntő Ohiót és Floridát.

Kezdjük a republikánusokkal. A Wall Street Journal elemzője, Gerald F. Seib szerint McCain erőssége a függetlenekre és a konzervatív demokratákra gyakorolt vonzereje, valamint az, hogy a bevándorlási kérdésekben mérsékelt, ezért a latino népesség körében is népszerű. Így megszerezheti a független orientációjú Minnesotát és Wisconsint, ahol Kerry és Al Gore csak szűk győzelmeket arattak George W. Bush felett.

McCain stábja szerint Michigant is át lehet fordítani, ahogy a nyugati parton az általában szoros Oregont és Washingtont. A keleti parton pedig jó esélye van New Hampshire-ben, ami szinte második otthona az arizonai szenátornak. És még New Jersey-ben is lehetőséget látnak a fordításra - a közvélemény-kutatások szerint nem is alaptalanul.

De McCainék legambíciózusabb ötlete Kalifornia megszerzése, amit arra alapoznak, hogy a McCainhez hasonlóan független Schwarzenegger kormányzó nagy fölénnyel nyert a demokrata fellegvárban.

 

 

Mint látható, McCainnek valójában nem is lenne szüksége Kaliforniára a győzelemhez, az állam ötvenöt elektora nélkül is bőven meglenne a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat.

Barack Obama szintén a függetlenekre, illetve a jelölése esetén aktivizálható fekete szavazatra épít. Nagyarányú wisconsini előválasztási győzelméből stábja arra következtetett, hogy simán hozhatják az államot, ahogy Nevadát, Új-Mexikót és Coloradót is visszaterelhetik a demokrata táborba, és megtarthatják Washingtont. Emellett délen számítanak előretörésre, Virginia mellett Georgiát, Alabamát és Mississippit is megszerezhetőnek tartják.

 

 

Obama tervének gyenge pontja a déli stratégia, de mentségére legyen mondva, hogy Georgia, Alabama és Mississippi nélkül is pont meglenne a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat.

Hillary Clinton hagyományosabb stratégiával készül a novemberi választásra. Már az előválasztási kampányban is azt hangsúlyozta, hogy a nagy államokban ő az erős jelölt. Ez persze nem sokat jelent, hiszen a nagy államok jó része hagyományosan demokrata, abból nem sok haszon származik, ha New Yorkban és Kaliforniában Obamánál magabiztosabban győzi le republikánus ellenfelét.

A stáb azzal számol, hogy a vidéki demokraták közti népszerűségét kihasználva megszerezheti Ohiót és Missourit, korábbi arkansas-i first ladyként Arkansas-t és a szomszédos Tennesseet, emellett pedig Floridát és Pennsylvaniát, ahol jóval esélyesebb a jó szereplésre Obamánál. És a stáb szerint New Hampshire-ben is Clinton az esélyesebb.

 

 

Végezetül pedig két térkép a pollster.com mérései alapján. Elsőként azt a lehetőséget nézzük meg, ha McCain Clintonnal küzd meg.

 

 

A rendkívül szoros versenyt ez alapján három törpeállam és Colorado döntheti el. Ennél egyértelműbb a helyzet McCain és Obama csatájában.

 

 

A pillanatnyi állás láthatóan nem kedvez Obamának, McCain magabiztos győzelmet aratna. Ha a közeli jövőben nem történik változás, Clinton stábja ezt még biztos felhasználja az előválasztási versenyben és a demokrata szuperdelegáltak győzködésében.

Ja, és hogy ez se maradjon le: a wikicommons elektori térképén látható, hogy melyik államnak hány elektora van.

[Az elektori térképek a Washington Post zseniális Electoral College Prediction Map alkalmazásával készültek.]