Átrajzolnák a térképeket az elnökjelöltek

2008.04.08. 18:00
57 hozzászólás

Az amerikai elnökválasztás nem közvetlen választás, a szavazók államonként bizonyos számú, összesen 538 elektort választanak. Az elektorok elvileg kötött mandátumúak - gyakorlatilag nem, 2004-ben , ők döntik el végül, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke. Részletesen most nem mennék bele a választási rendszer leírásába, inkább nézzük, hogy melyik jelölt melyik államokban készül kampányolni novemberig, magyarán nézzük a stratégiákat.

Kiindulásként nézzük meg a 2004-es választási eredményeket.

 

 

A 2004-es választási térkép már csak azért is jó kiindulási alap, mert megfelel a sztereotípiáknak. A keleti és a nyugati part a demokratáké, a dél és a közép a republikánusoké. A 2000-es és a 2004-es választás is Floridán és Ohión múlt.

Most viszont a két nagy párt három olyan jelölttel van versenyben, akik akár alaposan át is rajzolhatják a megszokott elektori térképet. A legnagyobb változtatásokra Barack Obama és John McCain lehet képes, Clintonék kampánystábja meg abból indul ki, hogy jelöltjük eddig jól szerepelt a népes államokban, azaz megszerezheti az előző két választást eldöntő Ohiót és Floridát.

Kezdjük a republikánusokkal. A Wall Street Journal elemzője, Gerald F. Seib szerint McCain erőssége a függetlenekre és a konzervatív demokratákra gyakorolt vonzereje, valamint az, hogy a bevándorlási kérdésekben mérsékelt, ezért a latino népesség körében is népszerű. Így megszerezheti a független orientációjú Minnesotát és Wisconsint, ahol Kerry és Al Gore csak szűk győzelmeket arattak George W. Bush felett.

McCain stábja szerint Michigant is át lehet fordítani, ahogy a nyugati parton az általában szoros Oregont és Washingtont. A keleti parton pedig jó esélye van New Hampshire-ben, ami szinte második otthona az arizonai szenátornak. És még New Jersey-ben is lehetőséget látnak a fordításra - a közvélemény-kutatások szerint nem is alaptalanul.

De McCainék legambíciózusabb ötlete Kalifornia megszerzése, amit arra alapoznak, hogy a McCainhez hasonlóan független Schwarzenegger kormányzó nagy fölénnyel nyert a demokrata fellegvárban.

 

 

Mint látható, McCainnek valójában nem is lenne szüksége Kaliforniára a győzelemhez, az állam ötvenöt elektora nélkül is bőven meglenne a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat.

Barack Obama szintén a függetlenekre, illetve a jelölése esetén aktivizálható fekete szavazatra épít. Nagyarányú wisconsini előválasztási győzelméből stábja arra következtetett, hogy simán hozhatják az államot, ahogy Nevadát, Új-Mexikót és Coloradót is visszaterelhetik a demokrata táborba, és megtarthatják Washingtont. Emellett délen számítanak előretörésre, Virginia mellett Georgiát, Alabamát és Mississippit is megszerezhetőnek tartják.

 

 

Obama tervének gyenge pontja a déli stratégia, de mentségére legyen mondva, hogy Georgia, Alabama és Mississippi nélkül is pont meglenne a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat.

Hillary Clinton hagyományosabb stratégiával készül a novemberi választásra. Már az előválasztási kampányban is azt hangsúlyozta, hogy a nagy államokban ő az erős jelölt. Ez persze nem sokat jelent, hiszen a nagy államok jó része hagyományosan demokrata, abból nem sok haszon származik, ha New Yorkban és Kaliforniában Obamánál magabiztosabban győzi le republikánus ellenfelét.

A stáb azzal számol, hogy a vidéki demokraták közti népszerűségét kihasználva megszerezheti Ohiót és Missourit, korábbi arkansas-i first ladyként Arkansas-t és a szomszédos Tennesseet, emellett pedig Floridát és Pennsylvaniát, ahol jóval esélyesebb a jó szereplésre Obamánál. És a stáb szerint New Hampshire-ben is Clinton az esélyesebb.

 

 

Végezetül pedig két térkép a pollster.com mérései alapján. Elsőként azt a lehetőséget nézzük meg, ha McCain Clintonnal küzd meg.

 

 

A rendkívül szoros versenyt ez alapján három törpeállam és Colorado döntheti el. Ennél egyértelműbb a helyzet McCain és Obama csatájában.

 

 

A pillanatnyi állás láthatóan nem kedvez Obamának, McCain magabiztos győzelmet aratna. Ha a közeli jövőben nem történik változás, Clinton stábja ezt még biztos felhasználja az előválasztási versenyben és a demokrata szuperdelegáltak győzködésében.

Ja, és hogy ez se maradjon le: a wikicommons elektori térképén látható, hogy melyik államnak hány elektora van.

[Az elektori térképek a Washington Post zseniális Electoral College Prediction Map alkalmazásával készültek.]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?