Clinton utolsó rohama

2008.04.14. 09:41

Barack Obama szerencsétlen pénteki kijelentését ostorozva indult utolsó rohamra a nyolc nap múlva rendezendő, a számára sorsdöntő pennsylvaniai előválasztás előtt Hillary Clinton. Obama egy pénteki San Franciscó-i kampányrendezvényen azt a szerencsétlen mondatot ejtette el, hogy "nem meglepő [hogy a gazdasági nehézségek miatt a kékgallérosok] keserűek lesznek, és a fegyvereikbe, a vallásukba, a másokkal, a bevándorlókkal és a piaccal szembeni ellenszenvükbe kapaszkodnak, hogy kifejezzék frusztrációikat".

Clintonék - Hillary, Bill és a kampánystáb - azonnal elitistának minősítették Obama megjegyzését. Obama ugyan elnézést kért, amiért szóhasználatával megbánthatott néhányakat, de tartalmában helyénvalónak minősítette megjegyzését. Az esetről hamarosan bővebben is beszámolunk, most kanyarodjunk rá a poszt fő témájára, az előválasztásra.

Az április 22-i szavazás sorsdöntő lehet, ha Clinton nem szerez legalább tízpontos győzelmet, gyakorlatilag búcsút mondhat elnöki álmainak. Mostanáig csak azzal tudta életben tartani kampányát, hogy magát állította be az életképesebb jelöltnek, mondván a nagy államokban ő nyerte az előválasztásokat, Pennsylvania pedig nem csak nagy állam, de sorsdöntő lehet az elnökválasztásokon.

Ugyanakkor korábbi tetemes előnye április közepére gyakorlatilag elolvadt. A Quinnipiac Egyetem felmérésében hat pontra csökkent előnye, John Zogby legfrissebb, április 11-én kiadott felmérése szerint Clinton előnye már csupán hibahatár-közeli, 47,1 százalékával szemben Obama 43 százalékra számíthat.

Kérdés, hogy a Obama elszólása mennyire befolyásolhatja a választást - Clinton jelenleg is nagy előnnyel vezet az állam nyugati és középső részén, azaz azokon a területeken, ahol az Obama által leszólt vidéki és kékgalléros népesség koncentrálódik. Philadelphiában és környékén Obama biztosan vezet. A két jelölt támogatottsága a már megszokottak szerint alakul, Obama népszerűbb a fiatalok és a férfiak körében, de Clinton Pennsylvaniában maga mellé tudta állítani az eddig jellemzően Obamát támogató szupergazdagokat.

Clinton az AFP jelentése szerint a következő napokat folyamatos kampánnyal tölti majd, szerdán pedig a két jelölt nyilvános vitát tart Philadelphiában.