Megint Oszamával keverték Obamát

2008.04.16. 13:58

A demokrata elnökjelölt Barack Obama vezetéknevét a kampány során többször is összekeverték már az al-Kaida vezér Oszama bin Laden keresztnevével, ezúttal az AP amerikai újságírók részvételével tartott washingtoni rendezvényén Dean Singleton, a hírügynökség elnöke beszélt az illinois-i szenátor jelenlétében tévedésből Obama bin Ladenről. Obama mosolyogva javította a bakit és viccet csinált a kérdésből.

A rendezvényen a moderátor szerepét betöltő Singleton arra volt kíváncsi, hogy az illinois-i szenátor megválasztása esetén átcsoportosítana-e amerikai csapatokat Irakból Afganisztánba, ahol újból megerősödtek a tálibok és „Obama bin Laden még mindig szabadlábon van”. Az elszólás hallatán egy pillanatra mindenki elhallgatott a teremben, de a szószéknél álló Obama nem jött zavarba. „Azt hiszen, Oszama bin Ladenről van szó” - mondta mosolyogva. „Elnézést kérek, ha rosszul mondtam” - fogta a fejét az elvörösödött Singleton, miközben mindenki nevetett a teremben. Obama azonban gyorsan megnyugtatta az AP elnökét. „Ez része mindannak, amin keresztül mentem az elmúlt 15 hónapban, éppen ezért is lenyűgöző, hogy még talpon vagyok” - mondta, kijelentéseit pedig még hangosabb nevetés és taps kísérte.

A médiában korábban már többször is Obama bin Ladent gyártottak a demokrata esélyes és a terroristavezér összekeverésével. Legutóbb az MSNBC Hardball című politikai műsorában az illinois-i szenátor helyett tévedésből az al-Kaida vezér képét tették a képernyőre, de 2007-ben a CNN is többször magyarázkodhatott. Először egy bin Laden kereséséről szóló riportot a „Hol van Obama?” fejléccel sugároztak, egy másik alkalommal pedig a csatorna egyik riportere véletlenül Oszamát mondott, amikor arról beszélt, hogy Obamát többen alaptalanul muzulmánnak tartják.