Obamát szorongatták a tévévitán

2008.04.17. 17:21

Az április 22-én választó Pennsylvania államban tartott demokrata elnökjelölti vita leginkább Barack Obamáról szólt, akinek az elmúlt hetek összes lehetséges botránya kapcsán védekeznie kellett. A kilencven perces vitának több mint a fele Obama magyarázkodásából állt, ezért nem meglepő, hogy több szakértő szerint az eddigi egyik leggyengébb szereplését nyújtotta, noha a Drudgereport még most is zajló online szavazásában a több mint százezer szavazó 60 százaléka szerint az illinois-i szenátor nyerte a vitát. Abban ugyanakkor minden elemző egyetért, hogy heves összecsapásoktól mentes a vita nem fogja érdemben befolyásolni a hat nappal később esedékes előválasztás eredményét. (ABC News, AP, Politico, Reuters)

A február 26-a óta megrendezett első demokrata vita elején az egyik moderátor George Stephanopoulos kimondatta Clintonnal, hogy a korábbi hírekkel ellentétben lát esélyt Obama győzelmére a republikánus jelölt John McCain ellen. „Igen, igen, igen” - hangsúlyozta az egész vita során nagyon hűvös Clinton, majd gyorsan hozzátette, hogy ettől még saját magát természetesen megfelelőbb jelöltnek tartja. Obama szintén elismerte, hogy Hillary esélyes McCain ellen novemberben. “Teljes mértékben, ahogy korábban is mondtam” - szúrt oda kicsit Obama Clintonnak, aki nyilvánosan első alkalommal méltatta ellenfele novemberi esélyeit.

A kezdeti kérdések után aztán nagyon hamar Obama botrányaira terelődött a szó. Obamának újból magyaráznia kellett az április 6-i kijelentéseit, amikor megkeseredettnek nevezte a pennsylvaniai kisvárosok lakóit, akik frusztrációikat levezetését a vallásban és a fegyverekben keresik. Hillary és McCain is elitizmussal vádolta Obamát, azonban a botrány pénteki kirobbanása óta készített felmérések szerint az ügy nem ártott az illinois-i szenátor megítélésének. „Amikor az emberek úgy érzik, hogy Washingtonban nem figyelnek rájuk, akkor olyan állandó dolgokhoz fordulnak, mint a vallás” - mondta a vitán. „Ez tipikus probléma a politikában, hogy kiragadják egy ember nem a legjobban megfogalmazott egyik kijelentését, és aztán a végsőkig ütik a vasat. Clinton szenátor pontosan ezt csinálta” - kritizálta az ügy kapcsán Clintont az illinois-i szenátor. Hillary azzal reagált, hogy Obama alapvetően érti félre a vallás és a hit szerepét a nehéz időkben. „A republikánusok mindent megtesznek a győzelemért, ezért biztosan lecsapnak majd az ilyen kijelentésekre” - tette hozzá az egykori first lady.

Obama nem úszta meg ennyivel, mert a köztudatból már-már kikopott Wright-botrány is újra előkerült a vitán. Új érvek mondjuk nem hangoztak el az ügyben, Obama újból elmagyarázta, hogy nem az ő álláspontját képviselik a gyülekezetét vezető tiszteletes botrányos kijelentései, Clinton pedig megint azzal jött, hogy ő kilépett volna a gyülekezetből. Obamának a vitán többek között még azért is magyarázkodnia kellett, hogy miért nem visel amerikai zászlós kitűzőt a hajtókáján, ami az illinois-i szenátor szerint ugyanakkor tipikus példája a mesterségesen kreált politikai ügyeknek.

Obama ügyei mellett azért Clinton boszniai botránya is szóba került, és a New York-i szenátor először kért nyilvánosan bocsánatot a hibájáért. „Sok minden lehetek, de buta nem vagyok” - mondta, és hozzátette, hogy a könyvében nem írta, hogy lőttek volna a repülőjére leszállás közben 1996-ban Boszniában. Hozzátette, hogy nagyon zavarja az egész ügy. „Visszanézve, az elmúlt 15 hónapban mindketten mondtunk olyan dolgokat, amelyek később nem állták meg teljesen a helyüket” - mondta Hillary. „Ez történik, amikor valaki annyit beszél, mint mi. De ettől függetlenül tényleg nagyon sajnálom, hogy ezt mondtam” - utalt a boszniai botrányt elindító kijelentéseire. Obama sem feszegette túlzottan a kérdést, és azt mondta, hogy megeshet Clintonnal, hogy időnként hibázik.

A botrányok után a programokról beszélve nem hangzottak el komoly újdonságok, Irak, Irán és a gazdasági kérdésekben is mindkét jelölt leginkább a korábban már ismert álláspontját képviselte. A főleg Obama védekezéséről szóló vita az elemzők egyöntetű véleménye szerint szinte semmilyen hatással nem lesz majd a 158 kötött delegáltat jelentő pennsylvaniai előválasztáson, ugyanakkor az egész este némileg jelezte, hogy mire számíthat majd Obama, ha győzelme esetén demokrata jelöltként szembekerül a republikánus támadó gépezettel.