McCain a republikánusok megmentője

2008.05.02. 20:54
42 hozzászólás

Az NBC News/Wall Street Journal legújabb felmérése sok szempontból igazolja azokat a régóta hallható véleményeket, hogy a republikánusoknak 2008-ban egy hagyományos konzervatív jelölttel nem sok esélyük lenne Barack Obama, vagy Hillary Clinton ellen a novemberi elnökválasztáson, de a különcnek számító és mérsékeltebb John McCain még George Bush népszerűtlen elnöksége után is megtarthatja a pártnak a Fehér Házat.

A felmérésben az összes válaszadónak csak a 27 százaléka van pozitív véleménnyel a republikánus pártról, ami abszolút mélypont az NBC/WSJ pollok csaknem húsz éves történetében. A pártot a kevés szimpatizáns mellett ráadásul a választók 48 százaléka negatívan ítéli meg. A csúfos eredmény leginkább George Bush politikájának a kritikája, ami abból is látszik, hogy az elnök népszerűségi mutatója egyre újabb és újabb negatív rekordokat dönt meg. Jelenleg csak a választók 27 százaléka van megelégedve munkájával, és 73 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok az Egyesült Államokban.

A republikánusok általános elutasítottsága mellett a demokrata párt esetében 44-32 arányban a támogatók vannak többségben, és a választók fele örül annak, hogy a pártnak többsége van a kongresszusban, míg csupán egyharmaduk adná újra a republikánusoknak a képviselőházat és a szenátust. A felmérés alapján a novemberi elnökválasztás megnyerésében kulcsfontosságú függetlenek kétharmada is inkább a demokraták felé húz, ráadásul az összes választó fele megint demokrata elnököt akar látni a Fehér Házban, míg egyharmaduk tartaná meg a republikánusokat.

Ilyen felállás mellett az elemzők szerint még a nemzetközi politikában is ritkán tapasztalt bravúr, hogy a republikánus jelölt John McCain az NBC/WSJ polljában hibahatáron belül kapna csak ki a demokrata jelöltektől, de a legtöbb pollban még kicsivel le is győzné mindkettőjüket. A felmérés szerint a republikánus fősodorral korábban többször szembehelyezkedő McCain személye jelenti a republikánusok aduászát: a közvélemény-kutatók által becsületként, szavahihetőségként és hazafiságként megadott értékrendjével ugyanis a választók 54 százaléka tud azonosulni, és csak 35 százalékuk nem. A demokraták személye ugyanakkor teljesen megosztja a társadalmat, Clintonnal 46-46, Obamával pedig 45-46 arányban tudnak a szavazók azonosulni. Ráadásul ebből a szempontból McCain a legtöbb választói csoportban, így a férfiak, az idősek, a függetlenek, a kisvárosban és a vidéken élők között is elfogadottabb riválisainál.

Szerdán egy zárt ajtók mögött megrendezett tanácskozáson John Boehner, a republikánusok képviselőházi vezetője állítólag máris azt tervezgette, hogy milyen mértékben húzhatnának majd hasznot saját választásukon a republikánus képviselő- és szenátorjelöltek McCain népszerűségéből a függetlenek és a kevésbé elkötelezett demokrata szimpatizánsok között. Az elemzők szerint ugyanakkor McCain jelenlegi elfogadottsága ezekben a csoportokban még változhat és a vietnami veteránnak ügyesen kell majd lavíroznia, mert a jövőben a hagyományos republikánus bázis szembetűnőbb megszólítása akár még el is riaszthatja az újonnan elért szavazók egy részét.

Az iraki háború felemlegetése különösen veszélyes lehet, mivel csak minden harmadik választó tartaná ott valamilyen feltétellel az amerikai csapatokat, 54 százalékuk pedig azonnal kivonulna. Viszont némileg az elemzőket is meglepte, hogy McCain korát csak a választók 16 százaléka találja problémásnak. Megválasztása esetén ugyanis a 72 éves arizónai szenátor a legidősebb első ciklusát megkezdő amerikai elnök lehet, amit több stratéga szerint akár fel is használhatnak ellene a kampányban a demokraták.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft