Hillary rálicitált Obamára

2008.05.03. 13:54

Az elmúlt napokban élesedett a küzdelem a demokrata jelöltség elnyeréséhez szükséges szuperdelegáltak megszerzéséért Barack Obama és Hillary Clinton között: ezúttal korábbi demokrata pártelnökök sorakoztak fel mindkét oldalon és próbálták meggyőzni a még el nem kötelezett szuperdelegáltakat. Az elmúlt hetekben ugyanakkor Obama ellenfelénél hatékonyabban tudta maga mellé állítani a korábban tartózkodó kongresszusi képviselőket és szenátorokat, ezért a szuperdelegáltak között Hillary egykor meggyőző előnye már kevesebb, mint a felére, nagyjából 20 főre csökkent.

A nagy licit hullám csütörtökön kezdődött, amikor a 2007-ben még Hillary jelöltségének bejelentésekor az egykori first ladyt választó Joe Andrew kihátrált Hillary mögül és helyette inkább Obama elnökjelöltsége mellett foglalt állást. „Véget kell ennek vetni” - utalt az elhúzódó jelöltállítási folyamatra a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) elnöki tisztét 1999 és 2001 között betöltő indianapolisi politikus. „Aki Hillary Clintonra szavaz, az a huzavona folytatására szavaz, ez pedig John McCainnek kedvez” - indokolta átállását egy hosszú levélben. Szerinte a pártnak fel kell hagynia a belső küzdelemmel és a novemberi elnökválasztás megnyerése érdekében egyesülnie kell Obama mögött.

Andrew bejelentését követően mindkét kampány komolyan célba vette az el nem kötelezett szuperdelegáltakat. Csütörtökön Harold Ickes, Clinton egyik tanácsadója kiküldött levelében azzal érvelt, hogy Hillarynek több esélye van McCain ellen, pénteken pedig a DNC-t 1985 és 89 között vezető Paul Kirk jelentette be, hogy Obama elnökjelöltségét támogatja. Az eddig is az illinois-i szenátort preferáló, de nyíltan még el nem kötelezett Kirk a döntését azzal indokolta, hogy a demokraták novemberi győzelméhez elengedhetetlenül szükség lesz majd az Obama által megnyert új fiatal és független szavazókra.

Miután két napon belül két korábbi DNC elnök is Obama mellé állt, a Clinton kampány nem hagyta magát, és még pénteken mindjárt hét - egyébként már korábban is Clintont támogató - DNC elnök és egy elhunyt elnök családja jelentette ki nyílt levélben, hogy az egykori first lady a legmegfelelőbb jelölt McCain legyőzéséhez. „Ha ma tartanák az elnökválasztást, Hillary legyőzné McCain szenátort, míg Obama szenátor veszítene a republikánus jelölt ellen” - írták. Kirk indoklására válaszul pedig hozzátették, hogy Hillary bázisa magába foglalja a nőket, a latinókat, az időseket, a katolikusokat, a városi és a vidéki szavazókat.