Obama házhoz ment a pofonért

2008.05.16. 10:27

"Vannak, akik azt gondolják, tárgyalnunk kéne a terroristákkal és a szélsőségesekkel, mintha szellemes érvekkel meg tudnánk győzni róluk, hogy a kezdettől fogva tévednek. Hallottuk már ezt a buta tévedést. Amikor a náci tankok 1939-ben lerohanták Lengyelországot, egy amerikai szenátor azt mondta: Istenem, bárcsak beszélhettem volna Hitlerrel, akkor ezt az egészt megelőzhettük volna. Nevén kell neveznünk a dolgot, ez a megbékélés hamis kényelme, amire a történelem ismételten rácáfolt" - mondta Izrael állam hatvanadik születésnapján a Knesszetben tartott beszédében George W. Bush.

Nem kellett sok időt várni a demokraták, konkrétan Barack Obama válaszára, aki azonnal magára értette a mondottakat. "Szomorú, hogy Bush elnök az Izrael hatvanadik születésnapja alkalmából a Knesszetben tartott beszédét hamis politikai támadásra használta. George Bush tudja, hogy sosem támogatta a kapcsolatfelvételt a terroristákkal. Az, hogy az elnök átpolitizálja a külpolitikát és a félelem politikája nem fokozza sem az amerikai nép, sem bátor szövetségesünk, Izrael biztonságát" - közölte sietve.

"Megértem, hogy ha valaki választott hivatalért indul, hajlamos azt hinni, hogy a világ körülötte forog. De ez nincs mindig így. Most például nincs így" - reagált Obama reagálására Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője. Mint mondta, ha valaki követte az elmúlt évek történéseit, tudja, hogy többen is tárgyalásokat javasoltak olyan szélsőségesekkel, akikkel Bush szerint nem kéne tárgyalni.

Barack Obama valóban sosem javasolta, hogy az Egyesült Államok terroristákkal tárgyaljon, bár egyik támogatója, Jimmy Carter exelnök valóban tárgyalt a terrorista Hamasz vezetőivel. Obama eddig csak azt javasolta, hogy ahogy annak idején a Szovjetunióval, úgy Iránnal is tárgyalni kéne, és gazdasági ajánlatokkal, illetve a békés kapcsolatok lehetőségével kecsegtetve kéne lebeszélni Iránt az atomfegyverkezésről.