Az omahai orákulum Obama mellé állt

2008.05.20. 10:30

A világ leggazdagabb emberének bejelentésétől volt hangos hétfőn a kampányösvény. Warren Buffett, az omahai orákulum Barack Obama támogatójának állt.

Buffett eddig sem titkolta demokrata szimpátiáját, korábban Obamának és Hillary Clintonnak is felajánlotta támogatását. Most, hogy már szinte biztosra vehető Obama jelöltsége, egyértelműen mellé állt. "Nagyon boldog leszek, ha elnöknek választják. Ő az én emberem" - nyilatkozta.

Buffett támogatásánál vicesebb egy kicsit, hogy a legöregebb amerikai szenátor, az egykori Ku Klux Klan-tag Robert C. Byrd is Obama mellé állt. Byrd 1959 óta Nyugat-Virginia szenátora, és akkor még más idők jártak a déli Demokrata Pártban. Egy évvel később, a John F. Kennedyt jelöltté választó demokrata gyűlésen a déli küldöttek még trombitálással szakították félbe a fekete szónokokat, a négy évvel későbbi előválasztáson pedig a szegregációpárti déli államok Johnson elnökkel szemben az ókonzervatív republikánus Barry Goldwatert, 1968-ban pedig a Demokrata Pártból kivált, rasszista George Wallace-t támogatták.

Byrd 1942-ben csatlakozott a klánhoz, aminek 1946-47-ig volt aktív tagja. Becsületére legyen mondva, hogy azóta is bánja ifjúkori tévelygését. 2005-ben pélául azt nyilatkozta, "tudom, hogy tévedtem. Az intoleranciának nincs helye Amerikában. Ezerszer bocsánatot kértem már... de nem bánom, ha újra és újra bocsánatot kell kérnem. Nem törölhetem ki a múltamból a történteket".