Bob Barr a libertariánus elnökjelölt

2008.05.26. 10:24

Georgia volt republikánus képviselője, Bob Barr nyerte el a Libertariánus Párt elnökjelöltségét a párt hétvégi kongresszusán. "Már csak 163 napunk maradt, hogy megnyerjük a választást, nincs vesztegetni való időnk" - jelentette ki a jelöltséget elfogadó beszédében Barr.

A libertariánus jelöltet nem szokta nagy érdeklődés övezni, most viszont izgalmat okozott a republikánusok körében, hogy vajon volt párttagjuk mennyi szavazatot vihet el John McCaintől a novemberi választáson. Főleg, mert Barr komolyan gondolja indulását, mint mondja, nyerni akar, nem pedig hírverést csinálni a libertariánus eszmének.

Pedig Barrnak a libertariánus jelöltség megszerzése sem ment egykönnyen, a denveri kongresszus csak a hatodik szavazási fordulóban győzte le utolsó talpon maradt riválisát, Mary Ruwart kutatót. Ehhez szüksége volt az ötödik fordulóban elbukó Wayne Allyn Root támogatására, aki cserébe alelnökjelölt lett.

Barr 2006-ban hagyta el a republikánus pártot és idén áprilisban jelentette be, hogy megpályázza a libertariánus elnökjelöltséget. Barr utolsó képviselői terminusában vált egyre kritikusabbá a republikánusokkal szemben, főként Bush kormányának az egyéni szabadságokat korlátozó terroristaellenes törvényei miatt.

Barr, a hivatalosan még mindig a republikánus jelöltség elnyeréséért küzdő elvbarátjához, Ron Paulhoz hasonlóan az iraki kivonulás támogatója. Szerinte a hatodik éve tartó háború "eddig hatalmas kiadásokkal járt és csak spekulatív eredményeket hozott".

Barr egyértelműen nyerni akar, bár stratégiájáról még semmit sem árult el. Hogy nem lesz könnyű dolga, azt az előző két libertariánus jelölt, a 2004-ben induló Michael Badnarik és a 2000-ben jelölt Harry Browne négyszázezer szavazatot sem elérő eredménye jelzi.