Szabadulni Bush átkától

2008.05.30. 14:36

Kedden a republikánus elnökjelölt John McCain egy phoenixi pénzgyűjtő rendezvényen először vette igénybe George W. Bush segítségét, mióta az elnök március elején bejelentette az arizónai szenátor támogatását. Ugyanakkor a két politikus nyilvánosan csak néhány percig mutatkozott együtt, és nem lehetett kérdéseket feltenni nekik. A meglehetősen fura felállás jól mutatta, hogy McCainnek nagyon óvatosan kell lavíroznia, hiszen a népszerűtlen elnök támogatása a 2008-as republikánus jelöltekre nézve egyszerre áldás és csapás. (AFP, Bloomberg, CNN)

A két politikus nem véletlenül bújócskázott, egy május elején készített CNN/Opinion Research poll ugyanis azt mutatta, hogy az amerikaiak 71 százaléka elégedetlen Bush munkájával, és csupán 28 százalékuk szimpatizál az elnök politikájával. Bush támogatásának hátrányait jelezte a Gallup május közepén készített felmérése, amiben a megkérdezett biztos választók 38 százaléka állította, hogy az elnök miatt kevésbé szívesen szavazna McCainre. A Bush-jelenséget a képviselőházi republikánus frakció egyik prominens tagja, Tom Davis korábban a párt minden 2008-ban induló jelöltjére nézve "rendkívül radioaktívnak" nevezte.

A demokraták láthatóan a novemberi kampány egyik kulcselemének tekintik McCain és Bush összemosását és gyakorlatilag folyamatosan hangoztatják, hogy az Egyesült Államok nem engedhet meg magának egy harmadik Bush-ciklust. Ennek megfelelően a phoenixi találkozó kapcsán a demokrata elnökjelöltségre esélyes Barack Obama azonnal kijelentette, hogy McCain megválasztása Bush elhibázott politikájának a folytatását jelentené. Az elnök népszerűtlenségére építve a demokraták leginkább a függetleneket próbálják elriasztani McCaintől, aki a legutóbbi felmérések szerint nagyon kiegyenlített harcot vív Obamával a megnyerésükért.

Ezt szem előtt tartva a fontosabb kérdésekben egyébként szinte kivétel nélkül Bush politikáját támogató McCain már március eleje óta minden lehetséges alkalmat megragadott, hogy rámutasson kettőjük különbségeire, például a Katrina hurrikán hatásainak kezelése és a klímaváltozás esetében. Az elhatárolódáshoz egyébként az arizónai szenátor még korábbi nagy riválisától, Mitt Romneytól is segítséget kapott, aki több műsorban is emlékeztetett rá, hogy McCain gyakran bírálta Bush egyes döntéseit.

McCainnek ugyanakkor nincs könnyű dolga, hiszen az elhatárolódás mellett egyben össze is kell ölelkeznie Bushsal, akinek a támogatása a nyilvánvaló hátrányok mellett komoly előnyökkel jár. Először is annak ellenére, hogy a CNN felmérésében a teljes lakosság körében történelmi népszerűtlenséget ért el, a republikánusok kétharmada továbbra is pozitívan ítélte meg az elnököt. A törzsszavazókat tekintve a Gallup felmérésében is csak minden tízedik republikánus szerint árt Bush McCainnek, 12 százalékuk szerint pedig inkább használ neki. Ez azt jelenti, hogy az egyébként népszerűtlen elnök segíthet elfogadtatni a sok hagyományos konzervatív szavazó körében népszerűtlen McCaint.

A republikánusok egyik leghatékonyabb pénzgyűjtőjeként számon tartott Bush emellett McCain másik nagy problémájára is megoldást jelenthet, a szenátor dollármilliókban ugyanis alaposan lemaradt az elmúlt időszakban rekordösszegeket összekalapozó Hillary Clinton és Barack Obama mögött. Bush segítségével a phoenixi rendezvényen összesen 3 millió dollárt sikerült összegyűjteni a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) számára, amelynek a bevétele McCain tanácsadók szerint nyugodtan hozzáadható a szenátor saját gyűjtéséhez.