Félszavazatokat kapott Clinton

2008.06.01. 13:25

Az amerikai Demokrata Párt szombaton kompromisszumos döntést hozott két állam, Florida és Michigan elnökjelölt-állító delegátusainak az ügyében. A döntés lényege, hogy mindkét állam delegátusai részt vehetnek ugyan az augusztus végén esedékes jelöltállító konvención, de fejenként csak fél szavazattal rendelkezhetnek.

A Demokrata Párt vezetése azért vette fontolóra a két állam delegátusainak a megbüntetését, mert a párt szabályzatával szembeszegülve túl korán rendezték meg az előválasztást. Korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy mindkét államot kizárják a pártkonvencióról, vagyis, hogy nem veszik figyelem sem Florida, sem Michigan delegátusainak a szavazatait annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy a Demokrata Pártot Hillary Clinton New York-i vagy Barack Obama illinois-i szenátor képviselje a novemberi elnökválasztáson.

A Demokrata Párt ügyrendi bizottságának szombati kompromisszumus döntése nyomán némileg megváltozott a választási matematika. Az augusztus végi denveri pártkonvención 3409,5 kötött szavazatú delegátus és 823,5 szabadon döntő szuperdelegátus vesz részt. Ez összesen 4233 szavazat, ami azt jelenti, hogy a jelöltség megszerzéséhez szükséges többség 2117 voks. A CNN úgy becsüli, hogy a michigani és floridai félszavazatok beszámításával Obama eddig 2051 szavazatot gyűjtött össze, vagyis mindössze 66 voks választja el a jelöltségtől. Clinton 1877 szavazatot tudhat maga mögött.

A kilenc órányi feszült tanácskozás után meghozott kompromisszumos döntés ellen Clinton stábja tiltakozott, hiszen a volt first lady szerezte meg a delegátusok többségét mindkét vitatott államban. Azonban sem ő, sem riválisa nem kampányolt egyik államban sem, Michiganben ráadásul Obama neve nem is szerepelt a szavazólapon. Clintonék közölték, hogy Michigan tekintetében nem született igazságos döntés, mert megítélésük szerint Clintonnak néggyel több delegátus járna.

Az Obama-stáb viszont üdvözölte a kompromisszumot, hangoztatva, hogy az illetékes bizottság igazságos döntést hozott, így Michigan és Florida véleménye is számítani fog a konvención.

A hátralevő három előválasztási fordulóban - vasárnap Puerto Ricóban és kedden Dél-Dakotában, illetve Montanában - összesen 86 elkötelezett delegátust osztanak ki a két jelöltaspiráns között. Elemzők úgy számolnak, hogy Obama, még ha veszít is, legalább 30 delegátust szerez kedd estig, tehát már csak 30 szuperdelegátus támogatására lesz szüksége a jelöltség megszerzéséhez.

(Via MTI)