Obama = McCain

2008.07.17. 14:23

Venezuela és az Egyesült Államok kapcsolata akkor sem fog javulni, ha Barack Obama lesz a következő amerikai elnök, jósolta csütörtökön Hugo Chávez. Az USA rendszeres kritikusaként fellépő dél-amerikai államfő meglátása szerint ugyanis alig van különbség a demokrata elnökjelölt és republikánus riválisa, John McCain között. „Az amerikai elnökségért versengő jelöltek egyaránt támadnak minket, miközben védik a birodalmuk érdekeit” - jelentette ki Chávez. (Guardian)

Az elmúlt hetekben Obama a Guardian szerint a részben konzervatív érzelmű szavazók megszólítását célozta, amikor nemzetközi imázsának építése és megerősítése közben élesebb hangot ütött meg Chávezzel szemben. Az elnökségért indított kampányának egy korábbi szakaszában az illinois-i szenátor még arról beszélt, hogy kész leülni beszélni Chávezzel, az utóbbi időben azonban már az ország ellenségeként festette le a venezuelai vezetőt, aki ellen szankciókat sürgetett. Ezzel párhuzamosan Chávez is bekeményített Obamával szemben, és felszólította a demokrata jelöltet, hogy ne számítson az Egyesült Államok befolyásának növekedésére Latin-Amerikában.

Az USA és Venezuela között azóta romlott meg igazán a viszony, hogy 2002-ben a Bush kormányzat üdvözölt egy Chávez elleni puccskísérletet, amely végül meghiúsult. Azóta a dél-amerikai államfő rendszeresen odaszól az Egyesült Államoknak, amelynek egyik elsőszámú kritikusává lépett elő.