Pörög az Obama-pénzgyűjtőgépezet

2008.07.18. 09:03

A demokrata elnökjelölt Barack Obama kampányának közleménye szerint 52 millió dollárt gyűjtöttek júniusban, miközben a republikánus jelölt John McCain 22 milliót szedett össze. Obama mostani eredményével megközelítette a februári 55 milliós rekordját, míg McCainnek egyértelműen a június volt a legjobb hónapja 2008-ban. Érdekes, hogy McCain rekordja Obamának éppen a leggyengébb eredménye, ő májusban szedte össze a mélypontot jelentő 22 milliót.(AP, CNN)

Obama jelentős előnye ellenére összesítésben a republikánusok állnak jobban, ugyanis McCain gyűjtéséhez minden további nélkül hozzá lehet adni a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) pénzét, ami 26 milliót gyűjtött júniusban. Mivel a republikánusok korábban nem költötték túl magukat, ezért a McCain-RNC kettős együtt 95 millióval kezdhette meg a júliust. Obama június végén saját erőből 72 milliót tudhatott a bankban, de azért a nyár elején összeszedett húsz milliójával a pénzgyűjtésben korábban gyengélkedő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) is belehúzott, ezért a demokraták hátránya nem jelentős. Persze Obamáék kicsit sem szeretnének hátrányban lenni, ezért David Plouffe kampánymenedzser máris arra hivatkozva kért újabb adományokat támogatóiktól, hogy jelenleg pénzügyi hátrányban vannak összesítésben.

Obama eddig összesen 340 millió dollárt gyűjtött össze, de ennek nagy részét felemésztette a Hillary Clinton elleni küzdelem, ezért valójában a júniusi 52 millió az első olyan gyűjtés, amelyet teljes egészében republikánus ellenfele ellen használhat fel. A demokrata jelölt kiugró eredményéhez hozzájárult, hogy a stábja folyamatosan szervezte az új támogatókat, eddig már több mint másfél millióan adományoztak neki a kampány során. Ráadásul a többségtől csak kisebb összegeket kapott - júniusban például 68 dollár volt az átlagos adomány összege -, ami elemzők szerint egyben azt is jelenti, hogy később könnyen kérhet tőlük újabb támogatásokat.