Mitől van bajban Barack Obama?

2008.08.05. 11:04

A legfrissebb amerikai közvélemény-kutatások mindegyike azt mutatja, hogy John McCain teljes mértékben ledolgozta hátrányát Barack Obamával, a demokraták elnökjelöltjével szemben. Bár nem hisszük, hogy az augusztus eleji felméréseknek túl nagy jelentőségük lenne a novemberi választás szempontjából, érdemes egy kicsit a számok mögé nézni.

Kedvenc közvélemény-kutatónk, John Zogby július elején egy négyrésztvevős versenyben - ahol Obama és McCain mellett a két harmadik párti jelölt, a balos Ralph Nader és jobbos libertariánus Bob Barr támogatottságát is mérték - Obama 46-36 arányú előnyét mutatták. A kutató legfrissebb, július 31-augusztus 1. között készült felmérésében viszont már McCain áll jobban, igaz, 42-41 arányú vezetése statisztikailag irreleváns, gyakorlatilag döntetlent jelent. Az elmozdulás mértéke pedig statisztikailag releváns, McCain hat pontot javított, míg Obama ötöt rontott.

Zogby felméréséből kiderülnek a változás okai is. Ezek szerint Obama a legváratlanabb szegmensekben szenvedett veszteségeket. A fiatal, 18-29 éves választók körében McCain 20 pontot erősödött, Obama 16 pontot vesztett - igaz, a demokrata jelölt még így is 49-38 arányban vezet a korcsoportban. Zogby szerint a veszteséget Obama középre tolódása okozhatta, a fiatal szavazók egy része kiábrándulhatott belőle Irakkal és a lehallgatásokkal kapcsolatos véleményváltozásai miatt.

Az általában inkább a demokratákhoz húzó nők körében McCain tíz pontot hozott Obamán a felmérés szerint. A demokrata jelölt előnye immár csupán 43-38, azaz hibahatáron belüli. A katolikus szavazók körében július elején még Obama vezetett 11 ponttal, immár McCain 15-tel.

Ennel is fontosabb a változás a regionális mérésekben. Az új felmérések szerint az Egyesült Államok középső vidékein McCain 45-36 arányban vezet Obama ellen, míg nyugaton 15 pontos hátrányát ledolgozva 43-40 arányban - de még belül a statisztikai hibahatáron.