Mintha egész Budapest Obamát pénzelné

2008.08.16. 12:15

A demokrata elnökjelölt Barack Obama kampánystábja csütörtökön bejelentette, hogy a pénzgyűjtésben egyébként is utolérhetetlen illinois-i szenátor újabb rekordot állított fel: augusztus közepéig már több mint kétmillióan támogatták kisebb-nagyobb összegekkel indulását. „Ma csodálatos ponthoz érkeztünk, már kétmillió támogató érezheti magáénak a kampány egy kis szeletét” - olvasható a stáb üzenetében. Persze a bázisépítés nem áll meg, rögtön hozzá is teszik, hogy a rivális John McCain régi republikánus taktikáival szemben kulcsfontosságú, hogy tovább szélesedjen a mozgalom, és újabb ezrek küzdjenek tevékenyen a változásért. (CNN)

David Plouffe kampányfőnök a támogatóknak küldött emailben már hétfőn jelezte, hogy reményeik szerint az augusztus 25-én kezdődő konvencióig átlépik a bűvös határt. Szerintük többek között az elhíresült McCain hirdetésnek köszönhetően gyorsult fel a felajánlások üteme, amelyben a republikánus jelölt üres médialufinak állította be Obamát, akit Paris Hiltonhoz és Britney Spearshez hasonlított. „A kétmillió adományozó elképesztő szám, korábban elképzelhetetlen egy elnökválasztási kampány esetében. Nem gondoltuk volna, hogy elérhetjük ezt még a jelöltállító gyűlés előtt” - írta a kampányfőnök.

Obama februárban lépte túl az egymillió támogatót, az újabb millióhoz éppen félévre volt szüksége. A legutóbbi pénzügyi jelentés szerint július elejéig összesen 340 millió dollárt ajánlottak fel neki a támogatók, de ennek nagy részét a demokrata jelölt felhasználta a Hillary Clinton elleni küzdelemhez.

Ugyanakkor a Bloomberg már április végén felhívta rá a figyelmet, hogy az illinois-i szenátor támogatói nemcsak rekordösszegű pénzt hoznak neki, de az egyre bővülő lista kulcsfontosságú információkkal szolgál a demokratáknak. Az értékes adatbázis és a közösségépítés fontos fegyvertény Obama kezében, amellyel a republikánusok csak nehezen vehetik fel a versenyt. Az AP szerint John McCain csak harmadannyi, összesen 600 ezer adományozótól kapott pénzt, míg a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottságnak (RNC) 1 millióan utaltak különböző összegeket.