Trendforduló: McCain átveheti a vezetést

2008.08.21. 12:14

Megdöbbentő eredménnyel zárult a Zogby legutóbbi, augusztus 14-16 között végzett közvélemény-kutatása. Az augusztus 20-án nyilvánosságra hozott eredmények szerint immár John McCain vezet a népszerűségi versenyben. A felmérés szerint a teljes népesség körében McCain 46, Obama 41 százalékon áll. A Zogby legutóbbi, július közepi felmérésében még Obama vezetett 47-40-re.

A felmérés szerint Obama az összes nagy támogatói csoportjában hatalmas veszteségeket szenvedett. A demokraták körében 9, a nők között 8, a katolikusok körében 11, a 35 éven aluliak között 12, a diplomásoknál 11, a városlakóknál 11, a szegények között 7, a déli államokban 11 pontot vesztett, azaz valamennyi alcsoportban szignifikánsan visszaesett a támogatottsága.

A felmérés szerint Obama már csak a liberális fellegvárban, a keleti parti államokban vezet, délen McCain 16, Közép-Nyugaton és Nyugaton 6 ponttal vezet demokrata riválisa előtt. A legmeglepőbb talán az, hogy a 25-34 éves korcsoportban 14 pontot ver Obamára, azaz a demokrata jelöltnek csak a legmegbízhatatlanabb választói korcsoportban, a 18-24 évesek körében van - igaz, brutális, 29 pontos - előnye.

A többi közvélemény-kutató méréseiben még mindig Obama vezet, de előnye a statisztikai hibahatáron belüli. A trendgörbéket nézve azonban MCCain az utóbbi hetekben egyértelműen felfele, Obama pedig lefele tart. Ha pedig nem csak McCain és Obama versenyét, hanem a teljes mezőnyét nézzük, Obama előnye az összes felmérésben elpárolgot, a trendvonalak pedig metszik egymást.

A népszerűség változása az elektori térképre is hatással van. A fivethirtyeight.com elemzése szerint egyelőre még Obama áll jobban az elektorokért folyó harcban, de két fontos csatatérállamban, Ohióban és Virginiában is vesztésre áll. Márpedig Ohio kulcsfontosságú McCainnek, republikánus ősidők óta nem lett elnök úgy, hogy nem nyerte meg Ohiót.