A tudomány Amerika jövője

2008.08.27. 04:03

Elkezdődött a verseny a jövőért, és Amerikát egyetlen nemzet sem tudja túldolgozni, túlharcolni és legyőzni, kezdte programadó beszédét Mike Warner, Virginia volt kormányzója, a demokraták egyik reménysége a szenátusi választásokon. Warner meglepetésre kapta meg a programadó beszéd jogát - Barack Obama négy éve a demokrata konvención elmondott programadó beszédével lett országosan ismert politikus. Warner saját példájával folytatta beszédét, hogy kemény munkával és megfelelő oktatással elérhette álmait. "És ezt a lehetőséget csak az Egyesült Államok adhatta meg nekem" - mondta. Most az a feladat, hogy ezt az esélyt a jövő generációi is megkapják. A diákhitel és a lakás, mint befektetés értékállóságának fontosságát emelte ki.


Warner - és amúgy a konvención sok más felszólaló - is kifejezetten hazafias hangulatú beszédet tartott, úgy látszik a demokraták idén a republikánusok pályáján akarnak megküzdeni. Erre utal az is, hogy Michelle Obama hétfői beszédében a család fontosságát hangsúlyozta, a konvención pedig nagy szerep jut a vallásos megnyilvánulásoknak is.

Jövőről szóló beszédében bátor vállalásokat tett. Warner szerint huszonnégy hónapon belül száz kilométeren 2,5 litert fogyasztó hibridautókat gyárthatnak Amerikában. Ezután arról beszélt, hogy ha újjáépítik a hadsereget, és újjáépítik a szövetséget, akkor a világgal közösen legyőzhetik a terroristákat. Megjegyeznénk, hogy a demokraták a hadsereg büdzséjének megfúrásával próbálták elérni az iraki kivonulást. Az egyesült világ ötlete is furcsán hangzik azon a napon, amikor a demokrata elnökjelölt Oroszország elszigetelésére szólított.

A jövőt amúgy a tudomány és a technológia fejlesztésében látja, a fejlesztés példájaként pedig a virginiai Lebanon városkát hozta fel, ahol a bezárt gyárak helyén high-tech ipart hoztak létre. Ettől persze az autógyárak még nem maradnak Michiganben.

Összességében nem volt rossz beszéd, bár sokatmondó sem. Ha tippelhetünk, Warrenből Barack Obama veresége esetén sem lesz négy év múlva demokrata elnökjelölt. De az is igaz, hogy sokkal jobb alelnökjelölt lenne Joe Bidennél.