Kösz, de kösz, nem

2008.08.28. 03:40

Azt est első sztárfellépőjét, Bill Clintont szűnni nem akaró ováció fogadta - talán csak Michelle Obama nem tapsolt annyira lelkesen, mint mindenki más. Clinton, miután nagy nehezen lecsillapította a tömeget, nejéhez hasonlóan első mondatában letudta Barack Obama támogatását. "Szeretem ezt, és köszönöm is - mondta az ünneplő tömegnek - de fontos munkám van. Elsősortban Barack Obamát jöttem támogatni - mondta színpadiasan meghajolva -, másodsorban meg bemelegíteni Joe Bidennek".


A fanyar humorú bevezető után még érzékenyebb vizekre evezett. "Olyan forró volt az előválasztási harc, hogy globális felmelegedést okozott. Nem az én jelöltem nyert" - mondta, majd egy viccel oldotta a feszültséget: "Annak viszont nem örülök, hogy az ő remek tegnapi beszéde után kell szónokolnom". "Hillary azt mondta, mindent megtesz Barack Obama megválasztásáért. Ezek szerint már ketten vagyunk. Illetve tizennyolc milliónyian" - mondta, felszólítva Clinton támogatóit, hogy sorakozzanak fel Obama mögé.

Clinton hivatalosan külpolitikai témában szólalt volna fel, de a területet csak felületesen érintette. Amerika meggyöngült a világban, mert elvesztette megbecsülését. Vissza kell szerezni a vezető szerepet, a feladatra pedig Obama a megfelelő ember, mondta, majd megígérte a küldötteknek, hogy Obama olyan hippi elnök lesz, amilyenre vágynak, aki csak a legvégső esetben nyúl az erőhöz, és a Bush féle önállóskodás helyett nemzetközi szervezetek keretei között rendezi konfliktusait.

Ezután áttért állítólagos erősségére, a gazdaságpolitikára, de ebben sem merült el, inkább anekdótázó kampánybeszédet tartott a borzalmas gazdasági helyzetről. Itt tért ki John McCainre is, akit jó embernek, bátor hazafinak és a republikánus jobboldal ortodoxiájával szakító függetlennek nevezett. Aztán a konvención megfogalmazott kampánytematikához igazodóan a szemére vetette, hogy mégis Bush elhibázott politikájának folytatására készül. "Kösz, de kösz, nem" - mondta, alighanem egy újabb szlogennel gazdagítva az idei választási szótárt.

Bill Clinton, nejéhez hasonlóan megtette kötelességét. De beszédéből hiányzott a tűz, pedig igen lelkes közönség előtt szónokolhatott.