Obamán múlik minden

2008.08.28. 23:40

A demokrata konvenció negyedik napján, csütörtök este Barack Obama is színpadra lép, hogy Martin Luther King emlékezetes “Van egy álmom” beszédének 45. évfordulóján az első afro-amerikaiként nagyszabású szónoklattal hivatalosan is elfogadja pártja elnökjelöltségét. A jelöltállító gyűlés utolsó napján eldől, hogy ki tudják-e használni a demokraták az országszerte rájuk irányuló figyelmet, vagy elvesztegették a lehetőséget.

Az első három nap hullámzó színvonalat hozott, de a konvenció egyik legfontosabb célját sikerült elérniük a demokratáknak, amikor Hillary és Bill Clinton milliók előtt beállt Obama mögé, és a csalódott híveiket is az illinois-i szenátor támogatására szólították fel. A Gallup napi mérése azt mutatja, hogy az alelnökjelölt Joe Biden bejelentését követő visszaesést sikerült ellensúlyozniuk, Obama ugyanis a konvenció alatt készített pollban 48-42-re vezet a republikánus elnökjelölt John McCain előtt. A szintén napi mérésekkel dolgozó Rasmussennél nem erősödött ugyan ennyit az illinois-i szenátor, de elemzőik péntektől néhány pontos Obama előnyt várnak.

Bár a 80 ezer ember előtt fellépő Obama felvezetéseként többek között Bill Richardson új-mexikói kormányzó, és a Nobel-díjas Al Gore egykori alelnök is az amerikai néphez szól majd, a lendület mértéke és az egész konvenció sikere leginkább a demokrata elnökjelölt beszédén múlik majd. A stábtagok elmondása szerint Obama világosan elmagyarázza majd az eddig még kételkedőknek is, hogy milyen kihívások állnak az ország előtt, és mekkora kockázatot jelentene egy újabb republikánus a Fehér Házban.

Az elmúlt napokban leginkább a csütörtöki helyszín szolgáltatta a beszédtémát. Obama ugyanis az előző három nap fellépőivel szemben nem a 22 ezres Pepsi Centerben, hanem a Denver Broncos amerikai focicsapat 80 ezer fő befogadására képes stadionjában beszél majd. A stáb szerint a lépéssel Obama John F. Kennedy nyomdokaiban jár, aki a legtöbb későbbi jelölttel ellentétben szintén egy 80 ezres arénában fogadta el 1960-ban az elnökjelöltséget.

A Politico információi szerint azonban számos demokrata politikus nyugtalan a helyszínválasztás miatt, a nyitott stadion esetén szerintük akár az időjárás is bezavarhat. Ráadásul többen úgy látják, hogy az egész körítés jó alkalmat jelent a republikánusoknak, hogy rocksztárként és celebként állítsák be Obamát, ahogy azt az utóbbi időben többször is megtették.

A republikánusok már meg is indították első támadásaikat, és kikezdték a különböző híradásokban görög vagy római templomnak elnevezett díszletet, amely előtt a demokrata jelölt elmondja majd a beszédét. A díszlet valójában a washingtoni Kapitólium vagy éppen a Fehér Ház egyes részeit idézné, de azt a republikánusok szerdán máris Obama Templomának és Barackopolisznak nevezve vádolták elitizmussal a hírességnek titulált Obamát.

Az aggodalmaskodó demokraták szerint Obamának el kell kerülnie, hogy csütörtöki fellépésével hasonló támadásokra adjon okot, és meg kell szólítania például a munkásokat és azokat a rétegeket, akik eddig kevésbé szimpatizáltak vele.