Obama nézettebb, mint az olimpia

2008.08.31. 16:31

A helyszínen 80 ezren, a tévén keresztül pedig több mint 38 millióan láttak, amikor Barack Obama csütörtök este hivatalosan is elfogadta pártja elnökjelöltségét. A Nielsen Media Research adatai alapján az illinois-i szenátor beszéde az Egyesült Államokban nézettebb volt, mint a pekingi olimpia megnyitóünnepsége, az Oscar-díjátadás vagy éppen a Megasztár népszerű amerikai megfelelőjének, az American Idolnak a döntője.

A kiugró nézettség új rekord a konvenciók történetében. Összehasonlításképpen négy éve a demokrata jelölt John Kerry záróbeszédét 24 millióan, míg George W. Bushét 27 millióan követték figyelemmel. Ráadásul az AP szerint csütörtökön akár 45 millióan is láthatták Obamát, mivel a Nielsen a beszédet közvetítő csatornák közül nem szerződött az összessel, és az internetes élő adások nézői sem jelennek meg a mérésekben.

A nagy érdeklődés kifizetődött a demokratáknak, hiszen Obama az átlagos 5 pontos löketnél nagyobb előnnyel zárta a négynapos rendezvényt. A Gallup napi mérése alapján nyolc ponttal, 49-41 arányban vezetett pénteken McCain előtt, míg a Rasmussennél 49-45 volt az állás Obama javára. A demokrata konvenció és a beszéd közvetlen hatását azonban nem lehet teljesen pontosan megbecsülni, mivel a pénteki mérésekbe már beleszámított, hogy a republikánus elnökjelölt John McCain aznap nagy meglepetésre Sarah Palin alaszkai kormányzót választotta alelnökjelöltjének.

Az biztos, hogy az illinois-i szenátoré lett az utóbbi nyolc év legnépszerűbb záróbeszéde, hiszen a Gallup felmérésében minden negyedik választó jónak, minden harmadik pedig egyenesen kiválónak tartotta Obama fellépését. Az egyes választói csoportokra lebontva a demokraták négyötöde, a függetelenek fele, és minden harmadik republikánus is alapvetően pozitívan ítélte meg a beszédet.