A bajkeverők királya

2008.09.03. 04:43

"Ha a demokratákat hallgatjuk, azt hihetnék, hogy egy gazdasági válságban vergődő, lenézett országban élünk. Pedig még mindig a világ egyik legprosperálóbb, legszabadabb országa a hazánk" - kezdte beszédét Fred Thompson volt szenátor és volt republikánus elnökjelöltjelölt.

Aztán Sarah Palin dicsőítésébe kezdett, akitől a demokraták és a liberális média szerinte beszart. Palint ő tettrekész vezetőnek, reformernek, az alaszkai pártestablishment elleni harc megvívójának és nyertesének nevezte. Szerinte a baloldal azért pánikol, mert Palin már bebizonyította, hogy képes legyőzni az establishmentet.

A kis piszka után pedig John McCain jellemének fényezésébe kezdett, melynek során előkerült McCain két, Irakban szolgáló fia is. McCain maga eddig kerülte, hogy gyermekeivel büszkélkedjen, de nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb előkerülnek a kampányban - és mikor máskor vegyék elő őket, ha nem a párt konvencióján. Thompson bemutatta McCain 96 éves - meglehetősen fürgének tűnő - édesanyját, Robertát is. "Ha Roberta esett volna az észak-vietnamiak fogságába, biztos megadták volna magukat" - mondta a küldöttek nagy derültségére. Legalább ekkora sikert aratott, amikor McCaint a bajkeverők királyának nevezte, majd felidézte ifjúkori kalandját a Florida Lángja művésznevű "egzotikus" (értsd: sztriptíz-) táncossal - nem épp megszokott jelenet egy konzervatív párt kongresszusán.

Aztán komolyabb témákra váltott, felidézve McCain katonai szolgálatát, fogságát, a kínzások történetét, a felkínált szabadság visszautasítását. Hatásos történet, még hatásosabb lenne, ha nem ismernénk mindannyian betéve. Persze, ahogy a CNN egyik elemzője helyesen megjegyezte, az amerikaiak jó része csak most kezd odafigyelni a kampányra.

Irakkal kapcsolatban megint döfött egyett a demokraták irányába. "John McCain nyolcszor járt Irakban 2003 óta. Az igazságot kereste, nem a publicitást, nem riporterek hadával utazott" - utalt Barack Obama világkörüli turnéjára, melynek során életében először Irakba is ellátogatott.

"John McCain a kezdetektől támogatta az iraki csapaterősítést, melynek köszönhetően most nyerésre állunk" - mondta, majd felidézte, hogy 1983-ban McCain, bármennyire is szerette Reagant, az amerikai csapatok Libanonba küldése ellen szavazott, mert hibának tartotta a küldetést. "Ezt nevezem én karakternek" - emelt ki egy újabb pontot a republikánusok "Hogyan definiáljuk John McCaint" című kézikönyvéből.

"John McCain nem egy súgógépről olvasott, az Egyesült Államok kritikusainak szájízéhez igazított beszéddel vívta ki a világ megbecsülését, hanem politikai tisztánlátásával és döntéseivel" - vívta ki az est addigi legnagyobb ovációját egy Barack Obama testére irányzott ütéssel. Ezután minden idők legnagyobb adóemelési tervével gyanúsította meg a demokratákat. "Ellenfelünk persze azt mondja, ne aggódj, a te családodat nem fogjuk megadóztatni. Csak a vállalkozásokat. Tehát, ha csak vásárolsz az üzleteikben, benzinkútjaikon, netán fizetést kapsz valamelyiktől, nem lesz rád hatással az adóemelés. A vizesvödör másik oldaláról fognak meríteni." Metaforája kirobbanó sikert aratott.

A bázis igényeit kielégítve abortuszkérdésben is támadta Obamát, szemére vetve, hogy a Saddleback Civic Forumon - melyen először beszélt egy színpadon, igaz, más-más időpontban McCain és Obama - kitérő választ adott a magzati életre vonatkozó kérdésre, mondván annak eldöntése "nincs benne a munkakörömben".

Propagandabeszédnek kiválló volt beszéde. Ügyes húzásnak tűnik, hogy Thompson beszéde előtt Ronald Reagannek emléket állító videót vetítettek, és Thompson is beszélt McCain és Reagan kapcsolatáról - így próbálván megkerülni a George W. Bush problémát.

Abortuszkérdésben is támadta Obamát, aki a Saddleback Civic Forumon kitérő választ adott a magzati élettel kapcsolatos kérdésra.