A kirúzsozott pitbull

2008.09.04. 05:33
147 hozzászólás

Amilyen visszafogottan és unalmasan indult Sarah Palin, John McCain szinte teljesen ismeretlen alelnökjelöltjének beszéde, annyira tüzesen ért véget. Az alaszkai kormányzó McCain dícséretével kezdte, majd családja bemutatásával folytatta. Anyák milliói sikíthattak fel, hogy jaj, de cuki, amikor Palin legkisebb lánya, a még óvodás Piper, amikor meghallotta a nevét, magára bökött: én? Majd felállt és körbeintegetett.

Mielőtt belepunnyadtunk volna az all-american családanya megnyugtatóan unalmas idiljébe, Palin egy remek poénnal váltott. Az alelnökjelölt magát hokianyuként jellemezte korábbi nyilatkozataiban. "Tudják, mi a különbség a hokianyuk és a pitbullok között? A rúzs" - mondta, felvezetve a beszéd hátralevő részét domináló kőkemény támadássorozatot.

Az első pofonok bevezetéseként megidézte Harry Trumant, aki szintén kisvárosi, vidéki amerikai volt - ügyes. "Mielőtt kormányzó lettem volna, kisvárosi polgármester voltam. Ellenfeleink lenézik ezt a posztot. A kisvárosi polgármester olyasmi, mint a közösségi szervező. Azzal a különbséggel, hogy a polgármester ténylegesen is felelősséggel tartozik döntéseiért" - rúgott egyet Obamába.

"Nem vagyok tagja a washingtoni elitnek, és az elmúlt napokban megtanulhattam, hogy a média szerint ha nem vagy része az elitnek, nem is vagy alkalmas vezető posztra. Üzennék valamit a médiának. Nem azért megyek washingtonba, hogy kivívjam az elismerésüket. Azért megyek, hogy a népet szolgáljam" - mondta. Ha a demokraták eddig le is nézték, ideje komolyan venniük. Sarah Palin ékesszóló populista, aki képes lehet megizzasztani őket.

Beszéde központi része az energiapolitikáról szólt, ez amúgy is erőssége. "Ellenfeleink azt mondják, hogy a fúrás nem biztosítja teljes mértékben az energiafüggetlenséget. Nem értem, hogy ez mi ellen érv?" - mondta, majd ő is elismételte, hogy a republikánusok is az alternatív energiát fejlesztenék, de addig is, fúrásokkal próbálnák mérsékelni a függőséget.

Beszéde hátralevő részében pedig számolatlanul osztotta a pofonokat. Obama tiszteletreméltó ember, de bár már két memoárt is írt, egyetlen törvényt sem verekedett át a szenátuson, mondta. Amikor a győzelem már elérhető cél Irakban, feladná a küzdelmet. Terroristákkal tárgyalnak, sorolta.

"Vannak politikusok, akik változást ígérve építik karrierjüket. És vannak olyanok, mint például John McCain, akik karrierjükkel építik a változást" - mondta.

Összegezzünk. Palin beszédében egyrészt bizonyította, hogy tökéletes harcikutya lesz McCain mellett, ha ütni kell, az egész testét beleteszi az egyenesbe. Bizonyította, hogy képes előadni egy szónoklatot, hogy tudja kezelni a közönséget. A republikánusokat meggyőzte és megnyerte magának. Hogy a tévénézőket megnyerte-e, azt csak pár nap múlva tudhatjuk meg. De nem lennénk meglepve, ha beszéde sikert aratna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?