Obama esélye a pénzügyi válság

2008.09.23. 13:01
241 hozzászólás

[Ezt az írást Felcsuti Balázs jegyzi. Balázs tíz éve él a massachusettsi Bostonban, ahol egy biotechnológiai cég alkalmazottja. Balázs elkötelezett demokrata, Barack Obama kampányát önkéntesként segíti Massachusettsben és New Hampshire-ben is. A jövőben minden héten jelentkezik kisebb, elemző jellegű írásaival, a későbbiekben pedig beszámol a kampányönkéntesek mindennapjairól is.]

Az amerikai elnökválasztás eddig minden logikára rácáfolt. Az előválasztások során a politikai elemzők döntő többségének véleménye szerint az igazi kérdés csak az volt, hogy ki nyeri a demokrata előcsatározásokat, hisz a jelölt úgyis nagy fölénnyel söpri majd be az elnökséget. Adva van ugyanis egy hallatlanul népszerűtlen republiklánus elnök, aki nyolc hosszú év alatt - amelyből hatban pártja alsó- és felsőházi többséget élvezett a Kongresszusban – tökéletes dilettantizmusról tett tanúbizonyságot az iraki háború lefolytatásában és a gazdaság kezelésében. Arrogáns, unilaterális külpolitikájával magára haragította a fél világot, az amerikai népet pedig a Katrina hurrikán okozta helyzet félremenedzselésével, politikai foglyok kínzásának elnézésével, illetve belföldi telefonbeszélgetések jogtalan lehallgatásával.

Adva van még egy republikánus elnökjelölt, aki 26 éve tagja a washingtoni establishmentnek, és 91 százalékban együtt szavazott pártjával és a népszerűtlen elnökkel. Amerikának elege van a republikánusokból és változást követel. Azt gondolhatnánk, hogy a jelenlegi körülmények között a republikánus jelöltnek esélye sem lehet az elnökválasztáson. Ehhez képest a McCain-Palin páros abszolút döntetlenre áll az Obama-Biden duóval szemben, sőt egyes közvélemény kutatások szerint meg is előzi őket. Hogyan lehetséges ez?

John McCain csapata felismerte, hogy intellektuális síkon ezt a választást nem tudják megnyerni. Barack Obamának és a demokratáknak majd’ minden témára hitelesebben hangzó válaszuk van. McCain kampánya Obama diszkreditálására, illetve a választók érzelmi szinten történő megszólítására épít. Az előbbi elérésére a negatív kampányolás minden elemét bevetették: rágalmazást, félelemkeltést, Obama tapasztalatlanságának unos-untalan hangoztatását. Az utóbbi eszköze Sarah Palin. Palin gyakorlatilag semmilyen területen nem tud hiteles szakértelmet kölcsönözni McCain kampányának. A még Obamánal is fiatalabb alaszkai kormányzó alig két éve tölti be posztját, elötte egy kilenc ezres lélekszámu kisváros polgármestere volt. Nemzetközi tapasztalata minimális, Alaszkában folytatott gazdaságpolitikája pedig közelebb all a tax-and-spend demokrata modeljéhez, mintsem a kicsi államot és alacsony adókat hirdető konzervatívhoz.

Ennek ellenére Sarah Palin elemi szinten tudott kapcsolatot teremteni az egyszeri szavazóval. Szélsőségesen konzervatív személyes meggyőződése abortuszról, fegyverviselésről , őssejtkutatásról egyik napról a másikra rázta fel a mérsékeltebb McCain-t csak immel-ámmal támogató konzervatív bázist. Élettörténete – sikeres karrier befutása öt gyerek nevelése mellett, jóképű férje oldalán – a modern kor női emancipációs álmainak szoborba öntése. Pár nap leforgása alatt szavazók milliói pártoltak át a konzervatívokhoz.

A hátralévő másfél hónapban Obamáék két módon fordíthatják maguk javára az elnökválasztást. Vagy hasonló módon, érzelmi úton tudják megszólítani a választókat, vagy visszakényszerítik a kampányt azokhoz a témákhoz – Irak, gazdaság – amelyekben hitelesen lengethetik a változás zászlaját. Minden jel arra utal, hogy a racionálisan és intellektuálisan érvelő Obama nehezen fogja tudni hirtelen érzelmi síkra terelni üzeneteit. Joe Biden feladata lenne a kisvárosi, főleg katolikus munkásrétegek megszólítása, ám karizmája eltörpül akár Paliné, akár Obamáé mellett. Ebben a helyzetben a demokraták számára megváltásként érkezett a Wall Street-et megrengető pénzügyi válság. A hírek főcímeiben Palint felváltották az egymás után csődöt jelentő pénzügyi vállalatok, a zuhanó részvényárfolyamok, a növekvő munkanélküliség és az átlagpolgár, aki képtelen törleszteni lakáshitelét, és kénytelen kiköltözni otthonából. A világ lélegzetvisszafojtva figyeli a válság kimenetelét, ám Barack Obamának és a demokratáknak minél rosszabb, annál jobb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?