Obama esélye a pénzügyi válság

2008.09.23. 13:01
241 hozzászólás

[Ezt az írást Felcsuti Balázs jegyzi. Balázs tíz éve él a massachusettsi Bostonban, ahol egy biotechnológiai cég alkalmazottja. Balázs elkötelezett demokrata, Barack Obama kampányát önkéntesként segíti Massachusettsben és New Hampshire-ben is. A jövőben minden héten jelentkezik kisebb, elemző jellegű írásaival, a későbbiekben pedig beszámol a kampányönkéntesek mindennapjairól is.]

Az amerikai elnökválasztás eddig minden logikára rácáfolt. Az előválasztások során a politikai elemzők döntő többségének véleménye szerint az igazi kérdés csak az volt, hogy ki nyeri a demokrata előcsatározásokat, hisz a jelölt úgyis nagy fölénnyel söpri majd be az elnökséget. Adva van ugyanis egy hallatlanul népszerűtlen republiklánus elnök, aki nyolc hosszú év alatt - amelyből hatban pártja alsó- és felsőházi többséget élvezett a Kongresszusban – tökéletes dilettantizmusról tett tanúbizonyságot az iraki háború lefolytatásában és a gazdaság kezelésében. Arrogáns, unilaterális külpolitikájával magára haragította a fél világot, az amerikai népet pedig a Katrina hurrikán okozta helyzet félremenedzselésével, politikai foglyok kínzásának elnézésével, illetve belföldi telefonbeszélgetések jogtalan lehallgatásával.

Adva van még egy republikánus elnökjelölt, aki 26 éve tagja a washingtoni establishmentnek, és 91 százalékban együtt szavazott pártjával és a népszerűtlen elnökkel. Amerikának elege van a republikánusokból és változást követel. Azt gondolhatnánk, hogy a jelenlegi körülmények között a republikánus jelöltnek esélye sem lehet az elnökválasztáson. Ehhez képest a McCain-Palin páros abszolút döntetlenre áll az Obama-Biden duóval szemben, sőt egyes közvélemény kutatások szerint meg is előzi őket. Hogyan lehetséges ez?

John McCain csapata felismerte, hogy intellektuális síkon ezt a választást nem tudják megnyerni. Barack Obamának és a demokratáknak majd’ minden témára hitelesebben hangzó válaszuk van. McCain kampánya Obama diszkreditálására, illetve a választók érzelmi szinten történő megszólítására épít. Az előbbi elérésére a negatív kampányolás minden elemét bevetették: rágalmazást, félelemkeltést, Obama tapasztalatlanságának unos-untalan hangoztatását. Az utóbbi eszköze Sarah Palin. Palin gyakorlatilag semmilyen területen nem tud hiteles szakértelmet kölcsönözni McCain kampányának. A még Obamánal is fiatalabb alaszkai kormányzó alig két éve tölti be posztját, elötte egy kilenc ezres lélekszámu kisváros polgármestere volt. Nemzetközi tapasztalata minimális, Alaszkában folytatott gazdaságpolitikája pedig közelebb all a tax-and-spend demokrata modeljéhez, mintsem a kicsi államot és alacsony adókat hirdető konzervatívhoz.

Ennek ellenére Sarah Palin elemi szinten tudott kapcsolatot teremteni az egyszeri szavazóval. Szélsőségesen konzervatív személyes meggyőződése abortuszról, fegyverviselésről , őssejtkutatásról egyik napról a másikra rázta fel a mérsékeltebb McCain-t csak immel-ámmal támogató konzervatív bázist. Élettörténete – sikeres karrier befutása öt gyerek nevelése mellett, jóképű férje oldalán – a modern kor női emancipációs álmainak szoborba öntése. Pár nap leforgása alatt szavazók milliói pártoltak át a konzervatívokhoz.

A hátralévő másfél hónapban Obamáék két módon fordíthatják maguk javára az elnökválasztást. Vagy hasonló módon, érzelmi úton tudják megszólítani a választókat, vagy visszakényszerítik a kampányt azokhoz a témákhoz – Irak, gazdaság – amelyekben hitelesen lengethetik a változás zászlaját. Minden jel arra utal, hogy a racionálisan és intellektuálisan érvelő Obama nehezen fogja tudni hirtelen érzelmi síkra terelni üzeneteit. Joe Biden feladata lenne a kisvárosi, főleg katolikus munkásrétegek megszólítása, ám karizmája eltörpül akár Paliné, akár Obamáé mellett. Ebben a helyzetben a demokraták számára megváltásként érkezett a Wall Street-et megrengető pénzügyi válság. A hírek főcímeiben Palint felváltották az egymás után csődöt jelentő pénzügyi vállalatok, a zuhanó részvényárfolyamok, a növekvő munkanélküliség és az átlagpolgár, aki képtelen törleszteni lakáshitelét, és kénytelen kiköltözni otthonából. A világ lélegzetvisszafojtva figyeli a válság kimenetelét, ám Barack Obamának és a demokratáknak minél rosszabb, annál jobb.