New Hampshire Obamáé

2008.10.06. 09:30

[Ezt az írást Felcsuti Balázs jegyzi. Balázs tíz éve él a massachusettsi Bostonban, ahol egy biotechnológiai cég alkalmazottja. Balázs elkötelezett demokrata, Barack Obama kampányát önkéntesként segíti Massachusettsben és New Hampshire-ben is.]

Szombat délután kilenc másik önkéntessel gyülekezünk a Massachusetts állambeli Arlington demokrata párti kampányirodájában. A helyiség kicsi és zsúfolt, és még szerencse, hogy közterületen tilos a dohányzás, különben füstös is lenne.  

Az amerikai elnökválasztási kampány gyakorlatilag 10-15 bizonytalan kimenetelű “csatatér” államban zajlik, ahol az önkénteseknek rendkívül jelentős szerepük van. A kampányt központi és regionális szinten fizetett alkalmazottak irányítják, de a helyi stratégia megvalósításában önkéntesek ezrei vesznek részt. A helyi irodák irányításától kezdve, telefonkampányokon keresztül, fundraising partik lebonyolitásáig mindent önkéntesek intéznek. Ők járják a csatatér államok településeit, hogy jelöltjük számára új szavazókat regisztráljanak, illetve a már regisztráltakat szavazásra buzdítsák. A választás napján önkéntesek viszik a rászoruló időseket és mozgássérülteket az urnákhoz, elszállásolják a más államokból érkezetteket és választási bulikat szerveznek, hogy az eredménytől függően együtt örüljenek vagy búsuljanak.
 
Ezen a szombaton telefonkampányt folytatunk, melynek fő célja a szomszédos New Hampshire állam választói preferenciájának megismerése, a demokrata adatbázis frissítése, és azon szavazópolgárok azonosítása, akiket személyesen fogunk felkeresni a választást megelőző két hétben. Bár mindannyian massachusettsiek vagyunk, a fókusz kizárólag a szoros versenyt ígérő New Hampshire-en van, ahol a legutóbbi közvélemény kutatások szerint Obama vezet néhány százalékkal.
 
Középkorú nő erős dél-bostoni akcentussal magyarázza a teendőket A feladat nem nehéz: megadott listáról New Hampshire-i szavazókat kell felhívnunk. A cél nem feltétlenül a szavazók meggyőzése, hanem választásuk megismerése. Ha republikánus veszi fel a telefont és nem csapja le azonnal a kagylót, akkor tegyük le mi gyorsan, hogy ne vesztegessük az időt. Az Obama-támogatókat dícsérjük meg, eskessük meg, hogy elmennek szavazni és próbáljuk meg beszervezni őket önkéntesnek. A bizonytalan szavazó az igazi kincs. Ők fogják eldönteni a választást. Jelöljük be őket listánkon és tudjuk meg, mikor vannak általában otthon, hogy személyesen korteskedhessünk náluk. Érdeklődjunk, hogy milyen téma alapján fognak dönteni, és pluszpontokért elmagyarázhatjuk nekik, hogy Obama gyorsan, de felelősségteljesen fog kivonulni Irakból, miközben az emberek 95%-ának csökkenti az SZJA-t.
 
A pénzben dúskáló, ám puritán elveket követő Obama kampány ugyan bőven ellát minket teasüteménnyel és üdítővel, viszont tizünkre csak hét telefon jut. Eligazítónk megkérdezi, ki tudna saját mobiltelefont használni. Lelki szemeim előtt vérszomjas republikánusok jelennek meg, akik telefonjukon megjelenő mobilszámom alapján azonosítanak. Nem teszem fel a kezem. Szerencsére mások kevésbé óvatosak, így a probléma gyorsan megoldódik.
 
Az orientáció végeztével kezdődhet a munka. A hét telefonos egy asztalnál ül, ami némi hangzavart okoz, viszont lehet másokkal boldogan pacsizni egy-egy sikeres hívás után. Idegenül hangzó nevemet gyakran lebetűztetik velem a telefonba. A harmadik után szenttül elhatározom, hogy valamilyen egyszerű álnévvel fogom folytatni önkénteskedésemet, ám pont Barack Obama – aki fiatal korában egy ideig Barry néven futott, amíg háborgó indenditástudata felül nem kerekedett – példáján felbuzdúlva jobb belátásra térek és bátran vállalom a magyar névvel járó megpróbáltatásokat.
 
Majd’ két és fél óra telefonálás után végzek a rám osztott listával és az eredmény összesítésével. Még politizálok egy kicsit az asztaltársasággal, aztán beadom a munkámat. Az önkéntes irodavezető megköszöni szépen a segítséget és nagyon kér, hogy jöjjek máskor is. Megnyugtatom, jövök még. Mielőtt elindulok, tekintetünk még egyszer találkozik. Elmosolyodunk. Mindketten tudjuk, ha csak rajtunk múlik, New Hampshire Obamáé lesz.