A Hillary szavazó anatómiája

2008.10.16. 06:43

[Ezt az írást Felcsuti Balázs jegyzi. Balázs tíz éve él a massachusettsi Bostonban, ahol egy biotechnológiai cég alkalmazottja. Barack Obama kampányát önkéntesként segíti Massachusettsben és New Hampshire-ben is.]

 

 A válság okozta káosz és a két kampány adok-kapokja közepette könnyű megfeledkezni egy, a demokrata győzelemhez elengedhetetlenül szükséges szavazócsoportról, a Hillary-demokratákról. New Hampshire-ben, önkénteskedésem helyszínén különös jelentőséggel bírnak, hisz a januári demokrata előválasztáson az Iowában vesztes, már-már leírt Hillary Clinton drámai kampánnyal és egy-két könnycseppel elhalászta az államot Barack Obama orra elöl és ezzel átmenetileg életet lehelt kampányába. Sok Hillary szavazóval a beszélgetés valahogy így zajlik:
 
- Jó napot kívánok, asszonyom, a Barack Obama kampány megbízásából telefonálok. Szabad kérdeznem, kire fog szavazni a novemberi 4-ikei választáson?
 
- Hát nem is tudom. McCainre biztos nem. Januárban Hillary-ra szavaztam, most nem tudom, kire fogok.
 
- Asszonyom, ugye tudja, hogy Obama es Mrs. Clinton javaslatai között csak minimális különbség van. Hasonló az adótervezetük, egészségügy politikájuk, mindketten kivonnák a csapatokat Irakból.
 
- Igen tudom. De legalább alelnökjelölt lenne. Miért nem őt választotta Obama? Én már gondolkozom Nader-en is. (Ralph Nader, fogyasztóvédelmi aktivitásával híresse vált független elnökjelölt.)
 
- Talán ön is tudja, hogy Nader gyakorlatilag csak a demokratáktól vesz el szavazatot. 2000-ben Floridában Al Gore-nak az elnökségbe került Nader 3%-a.
 
- Igen, tudom, a férjem is ezt mondja. Tudom, hogy Obamára kéne szavazni, de lehet, hogy el se megyek. Én annyira Hillaryt akartam.
 
- Megértem asszonyom. Nem is tudja, hányan mondják ugyanezt. A helyzet azonban az, hogy a mostani választás McCain és Obama között van. Az egyikük elnök lesz, és Önnek megvan a lehetősége, hogy befolyásolja a végeredményt. New Hampshire-ben minden szavazat számít. Megengedi, hogy a választások előtt pár nappal visszahívjuk?
 
Ezt általában megengedik, s így a beszélgetés hűen tukrözi Obama viszonyát ezzel a szavazó csoporttal: többé-kevésbé hajlanak felé, nyitottak a párbeszédre, de sokan még nem tudták rávenni magukat az igenre.
 
Az ilyen Hillary szavazókat nehéz racionális érvekkel meggyőzni. Ismerik ők és el is fogadják az érveket. Maguktól mondják vissza Obama kampányüzeneteit: Amerikának változás kell. McCain Bush politikáját folytatná. Mindenkinek joga van magas szinvonalú egészségellátáshoz. Az iraki háborút be kell végre fejezni.
 
Ők azonban érzelmi síkon kapcsolódnak jelöltjükhöz. A még bizonytalanok jó része közép- vagy munkásosztálybeli fehér nő, akit Hillary Clinton oly módon inspirált, ahogy Obama sosem fog tudni. Még mindig fáj nekik a vereség, és az, ahogy – véleményük szerint - Obama és a média bánt Clintonnal. A bizonytalan Hillary szavazóknak gesztusok kellenek, bánatuk megértése, de legfőképpen Hillary Clinton. A hátralévő hetekben a Hillary szavazók megnyeréséért a legtöbbet Hillary teheti.