Izrael McCaint választaná

2008.10.27. 16:54

Az izraeliek 46,4 százaléka, ha tehetné, John McCainre szavazna, míg Barack Obama a szavazatok 34 százalékát tudná megszerezni. A megkérdezettek 18,6 százaléka még nem döntötte el, hogy a republikánus vagy a demokrata jelöltet támogatná.

Izraelen kívül csak Grúziában és a Fülöp-szigeteken népszerűbb McCain Obamánál.

A Ynet a TNS Teleseker felmérését közölte hétfőn, melyben 500, 18-65 éves izraelit kérdeztek meg preferenciáikról. A kutatásban résztvevők majdnem fele (48,6 százalék) vélekedett úgy, hogy McCain elnöksége lenne jobb hatással Izraelre, míg 31,5 százalék gondolta, hogy Izrael jobban járna, ha Obama lenne az elnök. 5 százalék fölötti azoknak az aránya, akik szerint mindegy, melyik jelölt nyer, 14,2 százalék még nem döntött.

A Zogby közvélemény-kutató hétfői adatai szerint Mccain az amerikai zsidó szavazók körében is vezet, 48 százalékos támogatottságával szemben Barack Obamát csak 34 százalék pártolja. A kulcsfontosságú, és jelentős zsidó lakosságú Floridában viszont fordított a helyzet, Obamát 68 százalék támogatja, republikánus ellenfelét csak 28. (A Zogby felméréseinek értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy a zsidó választókra vonatkozó adatsort az országos mérésben ötvennél is kisebb, Floridában sem sokkal nagyon mintával vették fel.)

A gazdasági válság kezelésében az izraeliek Obamát tartják jobbnak: 40,9 százalék szerint a demokrata jelölt felkészültebb, 34,2 százalék szerint McCain. Az izraeli-palesztin konfliktus osztotta meg legjobban a megkérdezetteket, 37,3 százalék szerint ebben a tekintetben McCain lenne hatékonyabb, 37 százalék szerint Obama.

Az Izraelben végzett felmérésben külön kitértek az iráni kérdésre. A megkérdezettek több mint fele (52,5 százalék) szerint McCain alkalmasabb arra, hogy az Izrael számára biztonsági kockázatot jelentő Iránt kordában tartsa, ugyanezt a képességet csak 27,6 százalék feltételezte Obamáról.

Múlt héten Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke azt mondta, Irán Obamát látná szívesebben a Fehér Házban, mert racionálisabb és rugalmasabb, mint ellenfele. Megjegyezte azt is, hogy számításai szerint érdemi változást egyik elnökjelölt sem hoz az amerikai külpolitikában.