Obama Jokerrel együtt ijesztget

2008.10.31. 17:40

Négyévente a november első hétfőjét követő kedden megrendezett elnökválasztás az október 31-én tartott Halloween alatt is érezteti hatását, nagyon sok jelmezes öltözik ugyanis valamelyik elnökjelöltnek. Az ünnep így aztán előrejelzésnek sem utolsó, hiszen számos árus szerint az elmúlt hét alkalommal mindig az az induló nyerte az elnökválasztást, amelyiknek a maszkjai néhány nappal a szavazás előtt jobban fogytak. Ez nem túl jó hír a republikánusoknak, ugyanis miközben az új Batman filmnek köszönhetően a legtöbben Jokernek öltöznének, a két jelölt közül egyértelműen a demokrata Barack Obama a népszerűbb. (Sun Times)

A legtöbb utcai és online boltban alaposan háttérbe szorultak a republikánus John McCain képmásai: a Spirit Halloween elnökjelölti maszkjai közül válogató vásárlók kétharmada, míg a BuyCostumes.com és az Amazon.com esetében 55 százalék döntött az illinois-i szenátor mellett. Az egyik chicagói boltban pedig szeptember vége óta kilencszer több Obama maszk fogyott, és a húsz dollárba (kb. 4000 forint) kerülő termék már hiánycikknek számított október utolsó hetében.

Szintén a demokrata jelölt fölényét jelzi, hogy 2008-ban a szokásos töklámpás (Jack-O-Lantern) elkészítése helyett nagyon sokan inkább Barack Obama arcképét faragták ki. A remekműveket az illinois-i szenátor kampányszlogenjéből kiindulva YesWeCarve-nak nevezett honlapon lehet megtekinteni.

A nagy siker ellenére Obama egyébként elemzők szerint csak annak köszönheti első helyét a politikusok között, hogy a halloweeni maszkokra már hónapokkal korábban le kellett adniuk a rendeléseket a boltoknak. Éppen ezért az árusok a meglepetésre alelnökjelöltnek választott Sarah Palin helyett rengeteg Hillary Clinton és Mitt Romney jelmezt rendeltek potyára.

A Yahoo! internetes keresője alapján az elmúlt hetekben már többen vadásztak Palin öltözékre, mint Obama maszkra, ezért a különböző boltok a keresletre reagálva gyorsan feltalálták magukat. A legtöbb helyen beszerezhető Palin jelmez csak egy megfelelő szemüvegből és parókából áll, de a szerencsésebbek még egy trendi Miss Alaszka szépségverseny-győztes ruhát is kapnak az összeállításhoz. A Spirit Halloween vezérigazgatója szerint pedig a teljes halloweeni átváltozáshoz egy hokimezt és rúzst is érdemes felhasználni.