7 államban, 1 nap alatt, 72 évesen?

2008.11.03. 21:09

A republikánusok nem adják fel az utolsó napon sem. Pedig az előrejelzések szerint nem nekik áll a zászló. Ha Obama hozza a demokrata államokat, már önmagában ezzel meglesz neki az elektori szavazatok többsége. Úgyhogy a republikánusoknak nem maradt más lehetősége, mint bemenni az oroszlán barlangjába és megpróbálni elhódítani egy vagy két inkább demokrata beállítottságú államot.

A republikánus kampánystáb nem tehetett mást, mint a választás utolsó napján elküldte a 72 éves republikánus elnökjelölt John McCaint 7, azaz hét amerikai államba kampányolni.

Hihetetlen, de McCain a mai napra kiszabott harmadik államban, Pennsylvaniában is meglehetősen friss volt, és a kelleténél talán még egy kicsit többet is beszélt a hadviselésről, meg a katonáskodásról. "Amerikáért érdemes küzdeni" - ontotta az igét híveire a republikánus elnökjelölt. A közönség egyébként extázisban hallgatta az amúgy épp vesztésre álló politikust.

McCain az utolsó nap hetedik állomásán hazatér. Persze nem Panamába (ahol született), hanem Arizonába (aminek a szenátora).

Nem kisebb megpróbáltatások várnak ma a republikánus alelnökjelöltre sem. Sarah Palin legalább 6 államban próbálja meggyőzni az amerikai választókat arról, hogy "drill baby drill". Vagyis, hogy az amerikai olajkitermelés akkor is fontos, ha Obama legszívesebben napelemekkel árasztaná el az USA iparvidékeit.

Palin nem véletlenül támadta ma ebben az ügyben Obamát. Ugyanis kikerült a webre a megújulú erőforrások pártján álló Obama januári rádiónyilatkozata, melyben egyenesen azt állítja, hogy csődbe fog menni az a vállalat, mely hagyományos széniparba próbálja fektetni a pénzét, és ezzel nagy mennyiségű károsanyagot bocsát az amerikai levegőbe.

Egyébként ez is volt a nap legnépszerűbb videója az amerikai netezők körében:

Palin mai beszédeiben azt is hozzátette szokásos beszédfordulatához, hogy "vote baby vote". Vagyis, szavazz, bébi, szavazz. Amúgy pedig talán minden eddiginél élesebb hangon támadta a demokrata elnökjelöltet, mondván, az amerikaiak nem akarnak egypártrendszert. Úgyhogy érdemes lesz a cowboy-kalaposokra szavazni.

A FoxNews előbb közölt előrejelzése szerint az ingadozó államok közül fele-fele lehet a demokratáké és a republikánusoké. Ami az elnökválasztást tekintve demokrata győzelmet vetít előre. De persze az összes előrejelzés sem ér fel a végeredménnyel. Úgyhogy még az is megtörténhet, hogy Sarah Palin tényleg nem tér vissza Alaszkába.