Na de miért éppen Kedden?

2008.11.04. 12:15

A WhyTuesday.org főszerkesztőjének kérdésére az előválasztások alatt kiderült, hogy még az elnökségért induló Mike Huckabee sem tudta pontosan miért is tartják kedden az elnökválasztást az Egyesült Államokban. A republikánus jelölthöz hasonlóan az amerikaiak többsége sincs tisztában azzal, hogy miért éppen a november első hétfőjét követő keddet írták elő a szavazásra.

A válasz valójában meglehetősen egyszerű: 1845-ben, amikor a kongresszusnak döntenie kellett a választás napjáról, az amerikaiak többsége farmer volt, vagy legalábbis vidéken dolgozott. A törvényhozók úgy számoltak, hogy november elején zavarnák a legkevésbé a munkát a földeken, és még a kemény tél beköszönte előtt a választók viszonylag könnyedén eljuthatnak a városokban felállított szavazóhelyiségekhez.

Akkoriban sokszor akár egy-két napig kellett utazni a szavazáshoz, a hétvégéket pedig nem akarták megzavarni, ezért végül a kedd és a szerda közül választották az előbbit. A november 1-jén tartott Mindenszenteket pedig a november első hétfőjét követő kedd kitétellel kerülték ki.

Több amerikai szakértő szerint a keddi nap miatt alacsonyabb az elnökválasztáson a részvétel az Egyesült Államokban, ezért a XXI. században már inkább hétvégén kellene szavazni.