Montana végül republikánus maradt

2008.11.05. 09:10

Hiába kapot sztárszerepet a demokrata konvención Brian Schweizer, az állam kormányzója, Obama végül nem tudta megszerezni Montanát a republikánusoktól. McCain végül 5 ponttal nyert.

Obama kampánystábja szinte kezdettől fogva számolt Montana megszerzésével, amiért komoly erőfeszítéseket is tett. Miközben az államot korábban soha nem keresték fel kampányoló elnökjelöltek, az illinois-i szenátor már hónapokkal a választás előtt agresszív reklámkampányt indított, és ötször személyesen is elment Montanába. A július 4-i nemzeti ünnepet is itt töltötte a családjával. Szintén fontos lépés volt, hogy Obama 19 helyi irodát nyitott az államban, miközben republikánus ellenfele egyet sem.

A republikánusok kezdetben nem foglalkoztak a demokratákkal, hiszen még szeptemberben is kéttizedes előnye volt McCainnek, ami azonban a gazdasági helyzet előtérbe kerülésével párhuzamosan október elejére hibahatár környékére csökkent. A hajrában már kapcsoltak a republikánusok, és gyorsan külön reklámidőt vásároltak az utolsó hetekre.