Obama végül megszerezte Észak-Karolinát

2008.11.05. 07:45

Elképesztő szoros volt a verseny, de teljes feldolgozottság mellett Obama végül egy százaléknál is kevesebb, 12 ezer szavazattal McCain előtt végzett Észak-Karolinában. Obama talán legmegrázóbb diadalát a fehér felsőbbrendűséget hirdetők kedvenc államában aratta - ennek az államnak volt hosszú évtizedeken át szenátora a nyiltan rasszista Jesse Helms. Az, hogy Észak-Karolina is a demokrata elnökjelöltre szavazott, egyértelmű bizonyítéka az egész Egyesült Államokon átsöprő változásnak.

Obamát ünneplik

Észak-Karolina egykori konföderációs államként a "szilárd délhez", azaz a demokraták hagyományos bázisához tartozott egészen a párt hatvanas évek közepi polgárjogi fordulatáig. Lyndon B. Johnson a feketék egyenjogúsításáért tett lépései azonban a többi déli államhoz hasonlóan Észak-Karolinát is a republikánusok stabil támogatójává tette - a georgai konzervatív demokrata Jimmy Carter tudott csak választást nyerni az államban 1976-ban, még a szintén déli Bill Clintonnak sem sikerült itt többséget szereznie.

Ugyanakkor Észak-Karolinában a többi déli állammal szemben mindig is hagyománya volt a kétpártiságnak. Az állam nyugati, hegyvidéki területeit már a polgárháború előtt is kispolgárok lakták, akik ellenezték a rabszolgatartást, sőt, az Egyesült Államokból való kiszakadást is. Azaz, egészen a hatvanas évekig az állam nyugati része republikánus terület volt, ahol már a 19. században is választottak fekete képviselőket.

A hatvanas évek fordulata után is megosztott maradt az állam - igaz, már nem a hagyományos kelet-nyugati választóvonal, hanem a városi-vidéki törésvonal mentén. A vidék konzervatív, fehér lakossága inkább a republikánusokhoz, a városi fekete és értelmiségi fehér lakosság a demokratákhoz húz. A demokraták a helyi politikában korábban is erősnek számítottak - egyrészt az országos politikai fordulat ellenére a korábbi bázison a helyi párt még a hatvanas években is erős maradhatott, másrészt az újonnan szavazati jogot szerzett feketék korábbi republikánus szimpátiájukat feladva a polgárjogi mozgalom élére álló demokratákat támogatják.

A demokraták erejét jelzi, hogy az állam 13 képviselőjéből hét demokrata, és az állam kormányzója is az, valamint az állami Legfelsőbb Bíróságon is a liberálisoké a többség. Azaz, Obama előretörésének megvoltak az alapjai, de a fordulat gyökeres változások jele.