McCain emberei Palint okolják

2008.11.07. 11:31

A FoxNews vezető politikai tudósítója, Carl Cameron szellőztette meg a hírt az amerikai hírcsatorna tegnapi műsorában, miszerint McCain kampánystábja is aggodalommal figyelte az alelnökjelölt Sarah Palin ténykedését.

A névtelen forrásokra hivatkozó tudósító szerint McCain stábja elsősorban Palin képességei és megfelelő tudása miatt aggódott. Palin például nem tudta, hogy mely országok tagjai az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménynek, vagy hogy Afrika egy kontinens, és nem csupán országok összessége.

Állítólag Sarah Palin legrosszabb tévés szereplése, a Katie Couric-interjú is azért alakul olyan katasztrofálisan, mert Palin kifejezetten elutasította, hogy felkészítsék az újságírói kérdésekre.

Azért el tudom képzelni, hogy milyen képet vágott az éppen a külpolitikai témákban igencsak felkészült McCain, amikor végignézte ezt az interjút.

Shepard Smith, a FoxNews műsorvezetője azt állítja, saját méréseik szerint Obama népszerűségi indexe éppen a Couric-interjú másnapján kezdett felfelé kúszni. Amúgy az ominózus interjú volt az egyik legnépszerűbb videó a YouTube-on a választások utolsó hónapjaiban.

Carl Cameron azt állítja, eddig azért nem mondta el ezeket az információit, mert forrásai csak úgy nyilatkoztak neki, ha az információt a választások után használja fel.

Amúgy a hagyományosan republikánus közönséget vonzó FoxNews nézői közül sokan felháborodtak a beszámolón. Bill O'Reilly esti politikai magazinműsorában védte meg kollégáját: mondván, ők egy hírcsatorna, és ha úgy van, ahogy Cameron állítja, akkor a hírnek helye van a FoxNewson.

O'Reilly a maga vérmérsékletéhez mérten reagált a hírre: semmi tiszteletet nem érdemelnek a "névtelen források". Megjegyezte, hogy Palin meghívta a választás előtti napon műsorába, de az alelnökjelölt visszautasította a felkérést. Pedig, mondja O'Reilly, ő mindig megvédte Palint az "alaptalan vádaskodásokkal" szemben. (Obama amúgy bement az oroszlán barlangjába, és adott exkluzív interjút O'Reillynak a kampány hajrájában.)

A Cameron-értesülés azért is fontos fejlemény, mert a republikánus pártban a választási vereséget követően jelenleg a legfontosabb téma a párt újjászervezése, új arcainak, vezetőinek megtalálása.