Obamáék meglátogatták Bushékat

2008.11.10. 20:50

Barack Obama feleségével meglátogatta a Bush házaspárt a Fehér Házban. A férfiak Irakról tárgyaltak, a nők az elnöki lakosztályt járták végig.

obama bush

Barack Obama feleségével hétfőn elment a Fehér Házba, ahol leköszönő elődje, George W. Bush és felesége fogadta. Ez az első alkalom, hogy elnökké választása óta Obama belépett a Fehér Házba.

Obama január 20-án veszi át az elnöki hatalmat, de az átadás-átvétel a két elnök stábja között máris megkezdődött. Obama Bill Clinton egykori kabinetfőnökét bízta meg, hogy felkészítse embereit a hatalomátvételre. Azt is vizsgálják már, hogy milyen elnöki rendeleteket vonhat vissza kongresszusi felhatalmazás nélkül az új elnök. Az őssejtkutatás korlátozása vagy az utahi olajfúrások engedélyezése is gyorsan megváltozhat Obama beiktatásí után. Demokrata források szerint a guanatanamói fogolytábort is gyorsan felszámolják majd.

Bush és Obama is nagyon udvariasan nyilatkozott a másikról és mindkettő jelezte, hogy békés és zökkenőmentes átadásban érdekeltek. Bush 2000-es beiktatása előtt állítólag a demokrata kormánystáb szétvert irodákat és beszolós üzeneteket hagyott maga után.

A BBC beszámolója szerint az előző és a következő elnök félrevonultak, hogy az USA-t érő két legnagyobb kihívásról, a gazdasági válságról és az iraki háborúról tárgyaljanak. Ezalatt feleségeik az elnöki lakosztályt járták végig, Laura Bush megmutatta Michelle Obamának új otthonát.