Csupasz kutya lehet az elnöki eb

2008.11.16. 15:29

Barack Obama megválasztott amerikai elnök már első beszédében is jelezte, hogy az Egyesült Államok előtt álló számtalan kihívás megoldása mellett az elnöki eb kiválasztása is előkelő helyen szerepel. A stáb viccesen meg is jegyezte egyik közleményében, hogy az interneten szerintük egyelőre a kutyakérdés érdekli a leginkább a támogatókat.

A politikus még a nyáron ígérte meg a kislányainak, hogy kitartásukért cserébe az elnökválasztás kimenetelétől függetlenül kapnak egy kiskutyát. Megválasztását követően Obama elmondta, hogy legszívesebben menhelyről választanák ki a kutyust, azonban óvatosnak kell lenniük nagyobbik kislánya, a tízéves Malia allergiája miatt. „Legalább tizenöt olyan fajta van, amelyik így is szóba jöhet, úgyhogy van azért választék” - mondta Sandi Buck, egy állatvédő szervezet képviselője a CNN-nek.

A héten Peru már lobbizott is az ország híres kutyafajtája érdekében, és a Perui Szőrtelen Kutya Baráti Társasága a híres inka erődítményről Machu Picchunak nevezett négyhónapos kölyköt ajánlott fel az Obama családnak. „Az én családomnak sem lehetett másik kisállata, mert a fiam és én is asztmások vagyunk. Éppen ezért azt gondoltuk, hogy ideális lenne Obamának a miénkhez hasonló kutya” - mondta Claudia Galvez, a szervezet elnöke a már az Inka birodalomban is népszerű állatról.

A következő hetekben kiválasztott kutya váltja majd George W. Bush Barney nevű első ebét a Fehér Házban. A skót terrier a legjobb példa arra, hogy gazdáihoz hasonlóan a reflektorfénybe kerülő kutyának sincs könnyű élete, Laura Bush szóvivője szerint például a házikedvenc a lesifotósok és újságírók zaklatását elégelte meg, amikor nemrég megharapta a Reuters egyik tudósítóját. Barneynak emellett még a Bush család tavalyi karácsonyi videójában is főszerep jutott, az sem jelenthetett kisebb megrázkódtatást.