Obama minden elődjénél többet beszél

2008.11.27. 10:37

Három nap alatt három sajtókonferenciát - 23 nappal ezelőtti megválasztása óta négyet - tartott Barack Obama, ezzel megdöntötte a megválasztott, de még be nem iktatott elnökök rekordját, írja a Washington Times. Elődei közül George W. Bush mindössze egy sajtókonferenciát tartott, azt is csak december 19-én - hiszen addigra született csak meg a választás hivatalos végeredménye. Bush apja és Ronald Reagan szintén csak egy-egy sajtókonferenciát tartottak.

Ez nagy váltás elnökválasztási kampánya záró időszakához képest. Kampánya elején Obama kifejezetten nyitott volt, az újságírók gyakran kérdezhették, de amint bejelentette, hogy korábbi ígéretével szemben mégsem korlátozott mennyiségű közpénzből kampányol majd, nem tartott több sajtókonferenciát. Már döntését is videófelvételen jelentette be, onnantól kampánystábja válaszolt az újságírói kérdésekre.

És bár megválasztása óta rekordszámú sajtótájékoztatót tartott és két nagyinterjút is adott, a sajtótájékoztatókon csupán 22 újságírói kérdésre válaszolt. Ráadásul sajtótájékoztatóit rendszerint Chicagóban tartja, ezzel megnehezíti azon lapok dolgát, amelyeknek van washingtoni tudósítójuk, de utazási keretüket már a kampány során elköltötték. "Szívesen mennék sajtótájékoztatóra, hogy feltegyem a kérdéseim, de ehelyett inkább tévén nézem azokat. Egyszerűen nem éri meg a repjegyet, hogy odautazzak, aztán ne kapjak szót" - panaszkodott Mike Madden, a Salon.com washingtoni tudósítója a Timesnak.

A lap szerint mások is panaszkodtak már rá, hogy Obama stábja előre kiválogatja, kinek a kérdéseire felel majd a megválasztott elnök. Sajótájékoztatóin Obama előtt egy papírra kinyomtatva áll azok neve, akik kérdezhetik, ő pedig előbb a papírról olvassa fel a nevüket, csak utána néz körbe a teremben, hogy megtalálja a szerencsés kiválasztottat a kinyújtott kézzel csápoló tömegben.