Nem jött össze a demokrata álomtöbbség

2008.12.03. 09:49

A republikánusok sikerével zárult a december 2-i, georgiai megismételt szenátorválasztás. Saxby Chamblis 57:43 arányban győzte le demokrata kihívóját, Jim Martint. Chamblis már november 4-én, az elnökválasztással egyidőben tartott eredeti választáson is nyert, de a többjelöltes versenyben nem sikerült megszereznie a szavazatok több mint ötven százalékát - 49,8 százalékkal nyert -, pedig ez a georgiai törvények szerint a szenátori poszt elnyerésének feltétele. Akkor a libertariánus jelölt kapott három százalékot.

A libertariánus jelölt támogatóinak nagy része az elnökválasztáson Barack Obamát támogatta, ezért a demokraták bizakodva várták a megismételt választást. Ugyanakkor a libertariánus párt filozófiája közelebb áll a republikánusokhoz. A megismételt szavazás végül az államban intenzíven kampányoló - John McCaint és Sarah Palint is bevető - republikánusok sikerét hozta. A demokrata jelölt csak az afroamerikai többségű körzetekben, a karolinai határtól, Augustától az alabamai határig, Colombusig húzódó térségben, illetve Savannah városában tudott nyerni.

Chamblis győzelme nagy jelentőségű a republikánusok számára, hiszen így a demokratáknak nincs meg a 3/5-ös álomtöbbségük a szenátusban. Hatvan szavazattal ugyanis a demokraták megakadályozhatták volna az ellenzéki obstrukciót, és kedvükre fogadhatták volna el a törvényeket.

A demokratáknak jelenleg 56 szenátora van, és két független is rendszerint velük szokott szavazni. A novemberi választások után még egy szenátusi verseny nyitott, Minnesotában a republikánus jelölt 215 szavazattal győzött, az újraszámlálások még tartanak. Bár nehéz jósolni, hogy végül a republikánus Norm Coleman megtartja-e előnyét a demokrata humorista, Al Frankennel szemben, de egyelőre úgy tűnik, az újraszámlálás nem fogja jelentősen befolyásolni az eredményeket, ha nagyon szorosan is, de Coleman nyerhet. Igaz, Franken már jelezte, hogy akár a törvényhozás elé is viheti az ügyet, és már volt rá példa, hogy egy demokrata többségű törvényhozás megsemmisítette egy republikánus jelölt szoros győzelmével záruló szavazás eredményét, a megismételt választáson pedig a demokrata jelölt nyert.

A két ellenséges tábor kitett magáért Minnesotában, összesen 6003 szavazólapot támadtak meg a választási bizotságoknál - ezek jelentős részéről egyértelműen eldönthető, hogy a szavazó valójában kit támogatott. A helyi lap, a Star Tribune folyamatosan teszi közzé a megtámadott szavazólapokat, amikről egy regisztráció után minden olvasó szabadon eldöntheti, hogy érvénytelenek vagy érvényesek, és ha érvényesek, Colemannak vagy Frankennak kell elkönyvelni azokat. (Mi magunk is vállalkoztunk a feladatra, 599 vitatott szavazólap alapján annyi biztos, hogy szigorúbban bíráljuk el a szavazólapokat az átlagolvasónál. Míg átlagban ötven szavazólapot minősítettek más jelöltre adott/érvénytelen szavazatnak, addig mi 193-at. A lapok elbírálásánál egyszerű szabályt követtünk, van-e bármilyen jelölés az erre szolgáló ovális felületen, és ha van, egynél több jelölt neve mellett van-e. Így elbírálva Coleman 216:190 arányban vezetett.)