Nehézségekről és reményekről szónokolt az új elnök

2009.01.20. 18:30

Barack Obama beiktatása után tartott, első elnöki beszédében beismeréssel kezdte. Az Egyesült Államok válságban van. "Nemzetünk háborúban áll, gazdaságunk meggyengül a kevesek mohósága miatt. Vannak, akik lakásukat, vannak, akik állásukat vesztik el. Energiafelhasználásunk ellenségeinket erősíti" - mondta.

A pesszimista bevezető után azonnal megnyugtatta halgatóságát. "Sok a kihívás, de ezekkel szembesülünk és leküzdjük" - mondta, majd egy, John McCain kampányából ismerős gondolattal folytatta. "Amerika nagyobb cél, mint mi magunk" - mondta, és segítséget kért a tervek megvalósításához.

"Ez a felelősség új korszaka, mindannyiunknak dolga van." - mondta. "Itt az ideje, hogy leporoljuk a nadrágunkat, talpra álljunk, és elkezdjünk dolgozni" - erősítette tovább az üzenetet.

Beszédében nagyszabású programot hirdetett. Mint mondta, nem csupán új munkahelyeket, új prosperitást kíván teremteni. Ehhez utakat építene, kutatásokat indítana új energiaforrások után, megújítaná az oktatást és az egészségügyet. "Vannak, akik szerint túlvállaljuk magunkat, akik szerint nem lehet az egész rendszert megújítani" - mondta, de szerinte a kétkedők tévednek. "Nem az a kérdés, hogy a kormányzat kicsi-e vagy nagy, hanem hogy működik-e. Ha igen, úgy hagyjuk, ha nem, megváltoztatjuk" - mondta.

Megállapította, hogy a piac felügyelet nélkül kontrolálhatatlanná vált. Beszédében ígéretet tett az iraki kivonulásra és az Afganisztáni béketeremtésre, valamint arra, hogy idóvel legyőzi a terrorizmust is.

Beszéde végén hálát adott Istennek és áldását kérte.

Beszédét követően egy költőnő olvasta fel versét, ezt imádság és a himnusz követi, ezzel pedig véget is ér a közvetítés, melyet itt olvashat újra.