Obama munkához látott

2009.01.26. 10:17

Barack Obama, az Egyesült Államok új elnöke, akit a választási kampány során ellenfelei rendre felkészületlenségével támadtak, a választások előtt többször hangoztatta, hogy beiktatása után azonnal munkához lát. Úgy látszik, ezt komolyan is gondolta. Legalábbis a St. Petersburg Times (ez a floridai, nem pedig az oroszországi város lapja) politikai barométere, az Obameter adatai szerint 509 kampányígéretéből ötöt már meg is valósított, 14-en pedig már dolgozik.

Ezek között vannak fontosabbak - mint például a guantanamói börtönbázis egy éven belüli bezárásáról, illetve a kínzási tilalom szigorításáról szóló rendeletek, vagy az, hogy az Irakban szolgáló amerikai parancsnokokat a kivonulás megszervezésére szólítja. Vannak politikailag kevésbé fontosak, mint például a szélessávú internet újradefiniálása (a jelenlegi szabályozás szerint a 200 kb/s-ot tekintik szélessávnak, miközben már az 512 kb/s is nevetségesen szűkös), ezzel párhuzamosan pedig a szélessávú hálózat bővítése. És vannak teljesen magánjellegűek is, mint az, hogy szerez egy kutyát a gyerekeinek.

Két kudarc köthető eddig Obamához. Azon javaslata, hogy az új munkahelyeket teremtő amerikai vállalatok háromezer dolláros adóhitelt kapjanak, elakadt a törvényhozásban. Az ötlet amúgy nem túl jó, például könnyen kijátszható - az ügyeskedő cégek kirúghatják munkatársaikat, hogy aztán újra felvegyék őket és bezsebeljék a pénzt.

Az Obameter szerkesztői visszafogottan kompromisszumosnak ítélik Obama azon döntését, hogy bár elvei szerint nem alkalmaz a kormányzatban korábbi lobbistákat, védelmiminiszter-helyettesnek mégis egy volt lobbistát nevezett ki. Azért ez inkább tűnik az ígéret megszegésének, semmint kompromisszumnak.

Hétfőn azonban tovább szaporodhatnak a betartott ígéretek. A New York Times beszámolója szerint Obama első teljes munkahete első intézkedéseként a Bush-kormány idején hozott döntése felülbírálatára utasítja a környezetvédelmi hatóságot. A Környezetvédelmi Hivatal az előző elnök idején elutasította Kalifornia és 13 másik állam környezetvédelmi szigorításait, vagyis azt, hogy az országosnál előírtnál szigorúbb kibocsátási szabályokat vezessenek be az autókra.

Bár Obama nem a szabályozás elfogadására, hanem az elutasító döntés felülvizsgálatára utasította a hivatalt, a döntés nem lehet kérdés. Az elnök ambíciózus tudományos programjáról bővebben olvashat Obama, a tudósok elnöke című cikkünkben.