Felturbózzák a Fehér Ház kertjét

2009.03.20. 18:39 Módosítva: 2009.03.20. 20:00

Pénteken újabb átalakításon esett át a Fehér Ház kertje, ahol egy igazi házi veteményes alapjait tették le Michelle Obama first lady vezetésével. A jövőben a kiskertet használják majd fel Obamáék étkezéseihez, és minden bizonnyal a látogatásra érkező külföldi vezetőknek is jut majd a saját termesztésű zöldségekből és gyümölcsökből.

Ennél magasztosabb célja is van a kezdeményezésnek, ami a tervek szerint népszerűsíti majd az egészséges táplálkozást és tüntet a génkezelt élelmiszerek ellen az Egyesült Államokban, ahol egyre több a túlsúlyos gyerek. (AP, The New York Times)

Az egészséges táplálkozás népszerűsítése first ladyként Michelle Obama egyik fontos programpontja lett. A zöldségeskert felállításának apropóján Michelle elmesélte, hogy korábban velük is előfordult, hogy a hét három napján is étteremben ettek, és otthonra is főleg pizzát rendeltek, azonban azóta már változtattak szokásaikon.

"A reményeim szerint a gyerekeken keresztül tanulnak majd a családok" - mondta Michelle Obama a kezdeményezésről. Jelzésértékű, hogy már pénteken is segített huszonegy általános iskolás a first ladynek a 100 négyzetméteres veteményes megalapozásában. A kisiskolások feladata egyébként ezzel még nem ért véget, mert hetekig segítenek a dugványozásban és később majd a termés begyűjtésében is részt vesznek. Sőt, néhány kiválasztott még a konyhába is bejuthat, és kis ideig a világhírű séfek keze alá dolgozhat.

Ugyan korábban már a Clintonok is termesztettek egy-két zöldséget a Fehér Házban, de az Obama kert messze felülmúlja majd elődeit. A konyhai séfek kívánságlistájának figyelembevételével ugyanis 55 különböző zöldség és gyümölcs nő majd az ovális iroda közelében.

Obamáék különösen kedvelik a mexikói ételeket, amire a csípős paprika is utal, de spenót, kel-félék és különleges bazsalikom is került a Fehér Ház kertjébe. A reggel a teákat kedvelő családtagokra tekintettel hamarosan két méhkaptárat is felállítanak. A kártevők ellen saját bejáratú katicákkal és imádkozó sáskákkal készülnek.

A kiskerthez közel állították fel egyébként még március elején Obama lányainak ajándékát. Malia és Sasha az elnökválasztási kampány során beígért kiskutyát ugyan még nem kapta meg, viszont helyette mini játszótérnek örülhettek.

Az elnöki rezidencia tereprendezéséhez kapcsolódik, hogy Obama már az elnökválasztási kampány alatt is jelezte, hogy megválasztása esetén kosárlabda pályát szeretne a Fehér Ház kertjébe.