Amikor a fél ország együtt szavaz

2011.12.07. 10:50

Így zajlik az előválasztás

A Szuperkedd általában az egyik legizgalmasabb versenyt hozza az előválasztási időszakban, ilyenkor ugyanis olyan sok, és fontos államban szavaznak egyszerre, hogy könnyen el is dőlhet a jelöltség sorsa. John McCain négy éve éppen a szuperkedden söpörte be a republikánus elnökjelöltséget, az előválasztási szezon kezdetén még sokkal esélyesebbnek tűnő Mitt Romneyval és Mike Huckabee-vel szemben.

A republikánusoknál 2012-ben viszonylag kevés, tizenegy államban szavaznak majd egyszerre, ugyanakkor ezek között lesznek olyan hazai pályái a mostani republikánus jelölteknek, mint Massachusetts, ahol Mitt Romney kormányzó volt, Texas, ahol Rick Perry a kormányzó, Ron Paul pedig kongresszusi képviselő, illetve Georgia, Newt Gingrich szülőállama. Emellett Alaszkában, Idahóban, Észak-Dakotában és Wyomingban kaukuszt tartanak, míg Oklahomában, Tennessee-ben, Vermontban és Virginiában előválasztáson döntenek a delegáltakról.

Általában sokkal kevesebb idő telik el az előválasztások kezdete és a szuperkedd között, ezúttal azonban a hagyományosan januárban választó államok előrehozták a saját szavazásukat, miközben a Republikánus Nemzeti Konvenció (RNC) februárban kezdte volna csak az előválasztási időszakot. A szuperkedd államai viszont március 6-án maradtak, így aztán az elején visszaeső jelöltnek még lehet ideje a sorok rendezésére és a feltámadásra, miközben az éllovasnak is tovább kell biztosítania lendületét.

A szuperkedd fordulópontot is hozhat 2008-ban Hillary Clinton nagyot bukott azzal, hogy a szuperkedden végül döntetlen született: Clinton ugyan kaliforniai és New York-i győzelmével több delegáltat szerzett, de Obama több államban, főként a sok terepmunkát igénylő kaukuszállamokban nyert. A döntetlen pedig akkor már Obamának kedvezett, utána pedig hamar egyértelművé vált, hogy Clinton kampánya eredetileg csak a szuperkeddig tervezett, biztosra vették, hogy addigra begyűjtik a jelöltséget.  • Tippek
  • Bankszámla