Na, de miért éppen november 6-án?

2011.12.07. 10:52 Módosítva: 2011-12-07 15:04:41
8 hozzászólás

Most még csak a januárban kezdődő előválasztásokért kampányolnak a republikánusok, miközben Barack Obama elnök már a 2012. november 6-i elnökválasztásra készülhet. A republikánusoknál az előválasztási szezon egészen június végéig tart majd, hivatalosan pedig csak az augusztus 27-30. között rendezett republikánus jelöltállító gyűlésen döntenek az elnökjelöltről.

Szeptembertől kezdődik a két hónaig tartó intenzív elnökválasztási kampány, amelyben három elnöki és egy alelnöki vitában is összecsapnak a jelöltek. Az Egyesült Államokban nem közvetlenül választják az elnököt, a szavazók az egyes államokban a tagállam népességének függvényében meghatározott számú elektorról döntenek november 6-án. Ezek az elektorok a választók akaratát képviselve hivatalosan is megválasztják az elnököt, akit 2013. január 20-án iktatnak be ünnepélyesen, és leteszi az elnöki esküt is.

És hogy miért éppen november 6-án lesz a választás? Erre is megvan a válasz, habár még az amerikaiak többsége sincs tisztában a dátum jelentőségével.

1845-ben, amikor a kongresszusnak döntenie kellett a választás napjáról, az amerikaiak többsége farmer volt, vagy legalábbis vidéken dolgozott. A törvényhozók úgy számoltak, hogy november elején zavarnák a legkevésbé a munkát a földeken, és még a kemény tél beköszönte előtt a választók viszonylag könnyedén eljuthatnak a városokban felállított szavazóhelyiségekhez.

Akkoriban sokszor akár egy-két napig kellett utazni a szavazáshoz, a hétvégéket pedig nem akarták megzavarni, ezért végül a kedd és a szerda közül választották az előbbit. A november 1-jén tartott Mindenszenteket pedig a november első hétfőjét követő kedd kitétellel kerülték ki.

Több amerikai szakértő szerint a keddi nap miatt alacsonyabb az elnökválasztáson a részvétel az Egyesült Államokban, ezért a XXI. században már inkább hétvégén kellene szavazni, azonban komolyan még nem merült fel az évszázados hagyomány megtörése.