Gingrich megint előhúzta a Reagan-kártyát

2011.12.16. 17:11

Az elmúlt időszakban beindult támadógépezethez képest szinte már baráti volt a hangnem a republikánus elnökjelöltek csütörtök esti vitáján, amely az utolsó volt a január 3-ai iowai kaukusz előtt. Mind a hét jelölt próbálta hangsúlyozni a saját jelöltsége mellett szóló érveket.

Mitt Romney ugyan visszacsúszott a második helyre a felmérésekben, de a vitán megint a verseny éllovasaként viselkedett. Legnagyobb riválisa, Newt Gingrich helyett Barack Obama elnököt támadta, a volt házelnök ostorozását pedig átengedte Ron Paulnak és Michele Bachmannak.

000 135868596
Fotó: Scott Olson

Az ezúttal legharciasabb Bachmann ismét azért támadta Gingrichet, mert tanácsadóként dolgozott a válság kitörésében kulcsszerepet játszó Freddie Mac jelzáloghitelező vállalatnál. Emellett Paullal is összeütközött, amiért a libertariánus jelölt diplomáciai megoldást javasolt az iráni atomfegyver kifejlesztésének megakadályozásához.

Gingrich ezúttal is állta a sarat, amikor kellett. „Valahol vicces arra utalni, hogy nem elég konzervatív egy olyan valaki, aki Ronald Reagannel és Jack Kemppel kampányolt együtt" – mondta az elmúlt napokban őt ért támadásokra.

Newt Gingrich és Michele Bachmann
Newt Gingrich és Michele Bachmann
Fotó: Mark Wilson

Az elhíresült bakija (nem tudta megnevezni a harmadik minisztériumot, amelyet be akart záratni) óta a vitákon egyre inkább otthonosabban mozgó Rick Perry texasi kormányzó leginkább arra koncentrált, hogy a nagy visszatérőnek fesse le magát. Úgy vélte, hogy a januári első előválasztásokhoz közeledve fel fog jönni a pollokban.

A legutóbbi felmérések azt mutatták, hogy Gingrich még mindig vezet, de a támogatottsága valamelyest csökkenni kezdett. Ron Paul Iowában és New Hampshire-ben, a két első előválasztó államban is erősödött.

A boszorkányos történetével elhíresült Christine O'Donnell után egy másik fontos Tea Party-aktivista is kiállt a New Hampshire-ben vezető Romney mellett. Nikki Haley dél-karolinai kormányzó támogatása jól jöhet majd a szintén januárban választó állam konzervatív szavazóinál.