Hollywood megint megválasztatná Obamát

2011.12.19. 16:38

A szórakoztatóipar ismét Barack Obama mellé áll, és az elnök újraválasztási kampányát támogatja majd, legalábbis erre utalnak azok a számok, amelyeket az amerikai média rebesget mostanában. Rendezők, színészek és médiamogulok állnak a demokraták mögött, hosszú, tömött sorokban.

Az újraválasztási kampányhoz a médiaipar október végéig 2,53 millió dollárral járult hozzá, ez a júniusban beérkező pénzek 6,5 százalékát teszi ki. Los Angeles és vonzáskörzete országos szinten is kiemelkedően jól teljesített, eddig 5,18 millió dollárt juttattak a demokrata párti elnök kasszájába (New York a második 5,12 millióval).

Egy OpenSecrets nevű politikai blog szerint a legtöbbet a Comcast (a legnagyobb amerikai kábelszolgáltató), CAA (az egyik legnagyobb ügynökség), a DreamWorks filmstúdió és a Disney alkalmazottai adományoztak Obama új kampányára. Ők azok, akik a 35 800 dolláros belépőjegyeket (7,2 millió forint) megvásárolták az elnök kampánystábja által szervezett adománygyűjtő gálákra. Ebből csak 5000 dollár jut az Obama-kampánynak, a többi a demokrata párt kasszájába vándorol. Obama 2011. decemberéig 90 millió dollárt szedett össze adományokból.

000 DV965335
Fotó: Eric Feferberg

Az újraválasztására készülő Barack Obama politikustársaihoz hasonlóan szívesen látogat el olyan vacsorákra és más rendezvényekre, amelyeknek kimondva-kimondatlanul egy célja van: pénzt felhajtani az elnök kampányához. 2008-tól eltérően azonban Hollywood már közel sem olyan lelkes, mint amikor a megváltást látták az USA első fekete elnökében, és ugyan továbbra is őt támogatják, de egyre több kritikus megjegyzést hallani a szórakoztatóipar nagyságaitól.

A melegek házasságának országos elismertetése mellett kampányoló Jane Lynch színésznő saját bevallása szerint nagyot csalódott Obamában, amikor nem támogatta a törvényjavaslatokat, Matt Damon azt nyilatkozta a CNN-nek hogy az elnök határozatlansága aggasztja, és még Jon Stewart tévés műsorvezető, az elnök egyik legvérmesebb híve is azt mondta egy interjúban, hogy ez az elnök nem az az elnök, akire ő szavazott, és akit támogatott 2008-ban.

Obama azonban továbbra is népszerű a többségében liberális elveket valló hollywoodi elit körében. Mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy egy októberi gálán – amelynek Will Smith volt a házigazdája – a belépéshez 38 500 dollárt (8,3 millió forint) kellett leszurkolni, de nem volt egyetlen üres hely sem az asztalok mellett.

Obama elnök az utóbbi három hónapban végighaknizta a nyugati-partot, Will Smith gálája után beugrott Antonio Banderas és Melanie Griffith bulijába, amit a két színész kifejezetten a latino származású támogatóknak szervezett, és ahol Obama megismerkedett a Született feleségek egyik főszereplőjével Eva Longoriával is. Erre a party-ra is volt belépőjegy, mégpedig 5000 dollár (1,1 millió forint) – a befolyt összeget az újraválasztási kampány kasszájába fizették be Banderasék. Ez volt egyébként az első olyan adománygyűjtő gála, amelyre kifejezetten a latino közösség tagjait hívták meg.

000 Was1840070(2)
Fotó: Robyn Beck

A hollywoodi támogatás is kulcsfontosságú Obamának, de az elnök négy éve a kis támogatások segítségével tudott rekordokat dönteni, ezúttal pedig az egymilliárd dolláros álomhatárt is átlépné jövő novemberig. Az elnököt Hollywood hatalmasságai közül sokan támogatják, például Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks animációs részlegének feje, aki a demokrata pártnak kétmillió dollárt adott már, és az egyik leglelkesebb adománygyűjtő hírében áll.

Katzenberghez hasonlóan szívesen ad politikai célokra pénzt J.J. Abrams író/producer/rendező és felesége, Katie McGrath színésznő is, aki korábban Ted Kennedy szenátor egyik asszisztense volt. Ők legutóbb 100 000 dollárral támogatták az elnököt. Obama mellett áll többek között Steve Bings producer (eddig idén 200 000, tavaly 400 000 dollárt adott kampánycélokra), Haim Saban médiamogul, aki 2000 ás 2002 között 10 millió dollárral támogatta a demokratákat és Tom Hanks is, akiről nem tudni, mennyi pénzt adott az elnöknek, de a neve is elég ahhoz, hogy másoknak kinyíljon a pénztárcája.