Ennek most mi az értelme? III.

2012.01.22. 12:18

Hát wow. Bár, ha jobban belegondolunk, semmi meglepő nem történt. Romney kicsit alulteljesitett, egy mérsékeltnek valamivel 30 fölött kellene hoznia Dél-Karolinában. De hát Romney Romney, mi mást várhatnánk tőle. Ráadasul pont a vitákban szerepelt le, ami még időben kapott pofon lehet, Obama ellen azért ne álljon már ki valaki, akit Gingrich is porba aláz. Ráadásul az elhúzódó előválasztas a népi hiedelemmel szemben inkább jó, mint rossz. A támadásokat el lehet koptatni, sok témát ki lehet lőni, sok másra fel lehet készülni, sok államban lehet kiépíteni a szervezetet, ingyen média, nagyobb figyelem, stb. És az is milyen jó lenne, ha mégsem Romney lenne a jelölt. Ha már úgyis újabb négy év Obama jön, akkor már legyen vicces ez az év. Még négy év Obamanal csak négy év Romney tűnik borzalmasabbnak. Akkor már inkább nyerjen véletlenül a Santorum, hogy szívből kacaghassunk.

Gingrich: Ha itt nem nyert volna, akkor tényleg mehetett volna a kukába. Hogy ennyire nyert, azzal nem csak életben maradt, de még a reális esélyét is fenntartotta a végső győzelemre. Nem is annyira Florida számít majd - ahol Romney pénze és a jenki nyugdíjasok dönthetnek -, hanem március - Georgia, Oklahoma, Tennessee, Alabama, Mississippi, Missouri. A déli államokat hoznia kell, ha nyerni akar.

Romney: Megkapta a kiérdemelt pofont. Nem lehet úgy tenni január 21-én, mintha már meglenne a jelöltség, csak a veszteségeket kell már mérsékelni. Floridában persze feledtetheti Dél-Karolinat, aztán márciusban hoznia kell az északi államokat és a nagy billegőket. És még akkor se biztos semmi, mert a déli allamoknak nagy súlya van a jelölőgyűlésen.

Santorum: Bár a dél-karolinai 17 százalék az égvilágon semmire sem elég, az eddigi kampány tapasztalata az, hogy kiszállni hülyeség. Igaz, Rick Perry is ezt gondolta Iowa után, azt mi lett belőle. Ha mégis kiszállna, azzal sokat segítene Gingrichnek a dél megszerezésében. Viszont északon inkább ő tudná begyűjteni az ABR (Anybody But Romney) szavazatokat, és akkor a megosztott jelölőgyűlésen nem lenne rossz alkupozicioban. A helyében versenyben maradnék.

Paul: Az Embernek, Akinek Teljesen Mindegy Dél-Karolina nem volt pálya. Minek is harcolt volna egy államban, ahol csak a győztes kap delegáltakat. Dettó Florida. Paulnak majd a február lesz fontos, meg a márciusi kaukuszállamok. Február 4-én nyernie kell Nevadában - a másik kaukuszállam, Maine Romneynak hazai pálya, de ügyes szervezéssel onnan is el lehetne hozni 8-10 delegáltat. És ahogy most állnak a dolgok, helyesnek tűnik a számítása a megosztott jelölőgyűlésről, ahol aztán hirtelen az egész mainstream pártnak fontos lesz a freak frakció. Vajon mit kérjen cserébe?