Hollywood befenyítette Obamát

2012.01.23. 16:06

Az online kalózkodás visszaszorítására készülő, nagy viharokat kavart SOPA és PIPA (Stop Online Piracy Act, illetve Protect Intellectual Property Act) törvénytervezetek elvérzésében a Wikipedia vezette online tiltakozás mellett jelentős része volt annak is, hogy az Obama-kabinet hivatalos állásfoglalásában a törvények ellen érvelt. A tervezetek elvileg a jogvédett tartalmak nagyipari illegális internetes terjesztését próbálták volna megakadályozni, gyakorlatilag azonban a szinte korlátlan cenzúra lehetőségét adták volna a szórakoztatóipar kezébe.

000 137282261
Fotó: Mario Tama

A tervezeteket vegyes demokrata-republikánus munkacsoportok nyújtották be, és a támogatásuk, illetve ellenzésük sem a politikai törésvonalak mentén zajlott, az egész ügy inkább a háttérben lobbizó szórakoztatóipari és internetes óriáscégek összecsapásának tekinthető. Egyelőre úgy tűnik, Hollywood és a Szilícium-völgy háborújában a látványos felhasználói támogatás hátszelét élvező Google-Facebook-Yahoo társulás bizonyul erősebbnek, mint a zene- és filmkiadók, médiavállalatok szövetsége.

Pár nappal azután, hogy a SOPA-t visszavonta a beterjesző Lamar Smith képviselő, a szenátus pedig látványosan visszavonult a PIPA támogatása mögül, megérkezett a szórakoztatóipari lobbi válaszcsapása. Christopher Dodd, a Motion Picture Association of America (a filmgyártók szövetsége, gyakorlatilag Hollywood összes nagyágyúja együtt) vezetője a Fox Newsnak adott interjújában alig burkoltan célozgatott arra, hogy ha Obama az online cégeket támogatja velük szemben kalózügyben, búcsút mondhat a kampánya támogatásának.

Christopher Dodd
Christopher Dodd
Fotó: Chip Somodevilla

„Aki Hollywoodtól támogatásra számít, annak meg kell értenie, hogy az iparágunk odafigyel arra, hogy ki áll ki mellette, amikor munkahelyek elveszítéséről van szó" – írta körül először finoman a helyzetet Dodd, majd direktebbre váltott: „Ne várja tőlem senki, hogy írjak neki egy csekket, amikor nem figyel rám, ha bajban vagyok". A munkahelyek elveszítésével kapcsolatban a lobbista az Avatar példáját hozta fel, amit becslések szerint 21 millió példányban töltöttek le az internetről illegálisan, ez pedig mutatja azt a nagyságrendet, hogy milyen óriási bevételkiesést jelentenek a filmes iparágnak a kalózmásolatok, és milyen komoly fenyegetést jelent a kalózkodás. Az Avatar egyébként 2,8 milliárd dollár bevételt termelt a 2009 decemberi premiere óta, és ebben még nincsenek benne a dvd-eladások és a tévés jogdíjak. A film a 20th Century Fox kiadóé, ami a SOPA elkaszálása ellen a legmagasabb helyeken hangosan tiltakozó Rupert Murdoché, ahogy a Fox News is, ami az interjút közölte.

Az Opensecrets.org statisztikája szerint a hollywoodi cégek Obama 2008-as kampányát 3,7 millió dollárral támogatták, az idei újraválasztási kampányhoz pedig már most, tíz hónappal a szavazás előtt 4,1 milliót adtak. Bár a szórakoztatóipar fontos támogatónak számít Obama kampányában, az innen származó pénz elvágása inkább szimbolikus jelentőségű. Pármilió hiányzó dollár nem tűnik olyan csillagászati összegnek, amit a Google vagy a Facebook ne tudna mellényzsebből kitenni az asztalra (a Google egyébként is Obama legbőkezűbb támogatói között volt 2008-ban).

Obama Disneyworldben
Obama Disneyworldben
Fotó: Jewel Samad

Hogy a fenyegetést mennyire ültetik át a gyakorlatba a hollywoodi cégek, legkorábban a hétvégén derül ki, ekkor lenne elvileg New Yorkban, Spike Lee Oscar-jelölt rendező otthonában, illetve Kaliforniában egy-egy adománygyűjtő parti, ahol a résztvevők a 35 ezer dolláros belépő kifizetésével Obama újraválasztási kampányát segítik. A hollywoodi eseményen a first lady, Michelle Obama is ott lesz – ha egyáltalán megtartják Dodd nyilatkozata után. A filmkiadók vezetői egyébként feltűnően húzódoznak attól, hogy konkrétumokat mondjanak az ügyben, a legtovább a Warner Bros elnök-vezérigazgatója, Barry Meyer ment, aki a Los Angeles Timesnak annyit mondott, hogy nagyon csalódott a Fehér Ház reakciója miatt, de arról ő sem beszélt, hogy a cége leállítja-e az újraválasztási kampány támogatását.

Az Obamával keménykedő Chris Dodd egyébként maga is demokrata politikus volt, Connecticut állam képviseletében 30 évet húzott le a szenátusban. 2008-ban az elnökjelölti versenyben is elindult, de hamar kiesett, egyszer mértek a demokrata jelöltek között 1 százalékos támogatottságot neki a közvéleménykutatók. Bár a 2008-as kampányát elsősorban a pénzügyi szektor lobbistái támogatták, miután 2011-ben visszavonult, Hollywood ajánlott neki állást az MPAA elnökeként és vezető lobbistájaként évi 1,5 millió dolláros fizetéssel. A hivatalos kinevezése egyébként pár héttel azután történt, hogy kategorikusan tagadta volna, hogy lobbistaként fog dolgozni a politikusi karrierje után.