Romney sorra söpri be a szigeteket

2012.03.19. 15:01
5 hozzászólás

Jelképes győzelem, de Mitt Romney ellentmondást nem tűrő fölénnyel söpörte be a Puerto Rico-i előválasztást, így az elnyerhető összes, húsz delegáltat begyűjtötte. A 83 százalékot szerző Romney eddig kifejezetten jól szerepel az Egyesült Államok szigetein (nyert eddig Guamon, az Északi-Mariana-szigeteken, az Amerikai Virgin-szigeteken, Amerikai Szamoán, Hawaii-on is), inkább az volt némileg meglepő, hogy Rick Santorum a kelleténél több időt fordított kampányolásra Puerto Ricóban, pedig a következő fontos ütközet a keddi illinois-i előválasztás lesz a republikánus jelöltállítási folyamatban.

Miközben a Santorumnak kedvező missouri kaukusz eredményére és a delegáltak kiosztására még jó ideig várni kell, Illinois különösen azért lesz érdekes, mert az egyik jelölt Barack Obama hazai pályáján könyvelhet majd el újabb győzelmet.

A 2008-as republikánus előválasztáson a szavazók 42 százaléka vallotta magát evangéliuminak, ami kedvezhet Santorumnak, de Chicago környékén Romney az erősebb. A RealClearPolitics összesítése szerint Romney 39,5 százalékkal vezet a 31 százalékra mért Santorum előtt, míg Gingrich 13,3, Ron Paul pedig 8 százalékot érhet el.

000 141596310
Fotó: Chip Somodevilla

A demokrata oldalon Obama kampánycsapata közben bejelentette, hogy több mint 45 millió dollárt gyűjtöttek össze februárban. A 348 ezer adakozó közül 105 ezren először utaltak pénzt Obama újraválasztásához. Obama tavaly április óta már több mint 300 millió dollárt gyűjtött, ezzel messze felülmúlja a republikánusokat.