Három könnyű győzelem

2012.04.04. 11:14

Nem sikerült megfékeznie Mitt Romney lendületét egyetlen megmaradt riválisának, Rick Santorumnak. Az eleve nem volt kérdés, hogy Washington, DC-ben és Marylandben az establishment jelöltje nyer - DC-ben Santorum a szavazólapon se volt, itt Romney 70,2 százalékot szerzett, Marylandben 49,1-et, míg Santorum csak 28,9-et.

Az egyetlen izgalom Wisconsin volt, Romney ugyanis eddig nem szerepelt jól a republikánus anyaország, a középnyugat Mississippin túli államaiban. Wisconsinban azonban kedvezőek voltak az előjelek, és bár Santorumnak szokás szerint sikerült felülteljesítenie a közvélemény-kutatók előrejelzésén, így is komoly verést kapott.

Romney 42,5-37,6 arányú győzelme papíron nem tűnik olyan magabiztosnak, de az állam nyolc kongresszusi választókerületéből hatot megnyert, így a 36 megszerezhető küldöttből 30 őt támogatja majd az elnökejlölő gyűlésen.

Az este legizgalmasabb kérdése az volt, hogy működhet-e a szélsőliberális demokraták Operation Hillarity hadművelete, amire a balos fészek Madisonban volt a legnagyobb esély. A szélsődemokraták ugyanis itt is azt tervezték, hogy átszavaznak Rick Santorumra, győzelemhez segítve ezzel Romney riválisát. Hogy valami hasonló történhetett, azt bizonyítja, hogy Romney végül szűk 750 szavazattal nyert csak a megyében, pedig az urbánus körzetek papíron neki kedveznek. De győzött, és a végén csak ez számított.

Az állam legnagyobb városában, Wisconsinban Milwaukeeban pedig a szükséges 55:35-ös különbséget is hozta, így az egész államban győzni tudott. Ennél is fontosabb, hogy az exit-pollok szerint a magukat nagyon konzervatívnak vallók körében is döntetlenre hozta a versenyt Santorummal, akinek innen már nagyon nehéz lesz visszajönnie, ha egyáltalán még lehetséges.